ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія заочно засудила експосла України в Казахстані до шести років колонії за "ненависть і ворожнечу"

Петро Врублевський, експосол України в Казахстані. Фото: РБК-Україна

Басманний районний суд Москви (Росія) заочно засудив колишнього посла України в Казахстані Петра Врублевського до шести років колонії за статтею про розпалювання ненависті або ворожнечі (ч. 2 ст. 282 КК РФ).

Про це повідомляє “Настоящее время” з посиланням на телеграм-канал московських судів загальної юрисдикції.

Приводом для переслідування Врублевського в Росії стало інтерв'ю блогеру Діасу Кузаїрову в серпні 2022 року. Тоді Врублевський обіймав посаду посла України в Казахстані. Дипломат, говорячи про повномасштабну війну Росії проти України, заявив: “Намагаємося вбити їх якнайбільше. Що більше ми вб'ємо росіян зараз, то менше доведеться вбивати нашим дітям”. Цей вирізаний фрагмент інтерв'ю з Петром Врублевським був поширений у кремлівських ЗМІ.

У МЗС Казахстану заявили, що провели з Врублевським бесіду, після чого той перепросив за свій вислів. Російська сторона вимагає висилання дипломата з Казахстану, а в Астані заявили, що він вирушить у відпустку. Коли з'явилась інформація про повернення Врублевського на роботу, казахстанського посла Єрмека Кошербаєва викликали до російського МЗС та заявили про неприйнятність того, що українського дипломата після його висловлювань не вислали з Казахстану, як того вимагала Росія.

У МЗС Казахстану тоді наголосили, що Врублевський залишить посаду, проте "в'їзд йому ніхто не забороняв і не заборонятиме".

Президент України Володимир Зеленський у жовтні 2022 року звільнив Врублевського, а слідчий комітет Росії розпочав перевірку.

Як повідомляв ІМІ, у березні 2024 року Басманний районний суд Москви заочно заарештував експосла України в Казахстані Петра Врублевського, звинувативши в пропаганді “ненависті чи ворожнечі”.

Liked the article?
Help us be even more cool!