ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія використовує релігію як зброю на тимчасово окупованих територіях України – ISW

10.04.2023, 10:28
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Російська окупаційна влада проводить кампанію систематичного релігійного переслідування на тимчасово захоплених територіях України. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

“Росія продовжує використовувати релігію як зброю, намагаючись дискредитувати Україну на міжнародній арені та використовує інформаційні операції про релігію для просування військових цілей, незважаючи на те що сама грубо порушує релігійну свободу в окупованій Україні”, – йдеться у звіті.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року російські військові або окупаційна влада вчинили щонайменше 76 актів релігійних переслідувань в Україні.

Зокрема, за даними ISW, російська окупаційна влада вже закрила, націоналізувала або примусово перевела щонайменше 26 місць богослужіння під контрольовану Кремлем Російську православну церкву Московського патріархату, убила або взяла в полон щонайменше 29 священнослужителів або релігійних лідерів, а також пограбувала, осквернила або навмисно знищила щонайменше 13 культових споруд на тимчасово окупованих територіях України.

Зазначається, що випадки релігійних репресій з боку Росії не є поодинокими інцидентами, а радше частиною цілеспрямованої кампанії із систематичного викорінення “небажаних” релігійних організацій в Україні та просування Московського патріархату.

Інститут вивчення війни наголошує, що російські окупаційні посадовці репресують українські релігійні громади на тимчасово окупованих територіях на сході України та в незаконно тимчасово окупованому Криму ще з 2014 року.

Раніше “Українська правда” повідомила, що митрополит УПЦ МП Онуфрій (у миру Орест Березовський) та ще понад 20 священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату мають російське громадянство.

Liked the article?
Help us be even more cool!