ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія влила щонайменше пів мільйона доларів у "патріотичні" проєкти, частина піде на вербування української молоді – представниця ІМІ

10.10.2023, 10:00

Росія витрачає чималі гроші на пропаганду для молоді на тимчасово окупованих територіях України та вербує її для медійного обслуговування окупаційної влади, залучаючи до проєктів на кшталт “медіашколи “Медиатополь”, яка почала працювати на території тимчасово окупованої частини Запорізької області. Про це розповіла регіональна представниця Інституту масової інформації в Запорізькій області Наталія Виговська в ефірі Українського радіо.

Лише “Росмолодь.Гранти” у 2023 році вже виділила понад 63 мільйони рублів (більш ніж 600 тисяч доларів) тільки на “патріотичні” проєкти, зокрема на окупованих територіях. “Я говорю з людьми, які залишилися на окупованій території. Вони кажуть різне, але всі сходяться на тому, що російська пропаганда дуже націлена на дітей і молодь. Якщо розмежовувати пропаганду за соціальними групами, то для молоді та дітей вона найпотужніша”, – зазначила Наталія Виговська.

У Мелітополі працює “медіашкола “Медиатополь”, яку фінансує “Росмолодь.Гранти”. Керівник цієї “медіашколи” – колаборант Олександр Гуров, він прямо говорить про те, що після його “школи” молодь зможе працювати в “бюджетних і муніципальних установах” окупаційної влади. Однак більшість людей, які займаються російською пропагандою на окупованих територіях України, – це росіяни.

“На щастя, більшість “амбасадорів” з Росії. Вони запрошують російських пропагандистів. Наприклад, коли був масштабний форум у Бердянську (його організував молодіжний рух #ЮгМолодой), там були “провідні журналісти”, зокрема Олександр Малькевич, ми його знаємо як пропагандиста й людину Пригожина. Ще одним “супермедійником” був Григорій Азарьонок – це пропагандист із Білорусі. Це, як на мене, дуже страшна людина з точки зору впливу на молодь”, – розповіла представниця ІМІ.

Наталія Виговська каже, що обʼєктивно перевірити інформацію з окупованих територій нереально, але вона припускає на основі аналізу доступної інформації, що в локальних пропагандистських медіа окупованої Запорізької області працюють переважно росіяни, які приїхали із самої Росії або з окупованого Криму.

Більше можна прочитати в розслідуванні Наталії Виговської “Медиатополь” та інші: хто вербує молодь на тимчасово окупованих територіях України”.

Liked the article?
Help us be even more cool!