ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія відправляє студентів на окуповані території “перенавчати” українських дітей - дослідження ІМІ

01.06.2023, 16:00
Колаж ІМІ, фото Сергій Нікітенко
Колаж ІМІ, фото Сергій Нікітенко

Один з найчастіших наративів, які поширює кремлівська пропаганда - українська освіта буцімто неякісна і не дотягує до “високих” російських стандартів, як нібито і рівень українських педагогів. 

Про це йдеться у дослідженні Інституту масової інформації “Культурний геноцид: хто і як впроваджує російську освіту на окупованих територіях України”. 

Утім, де-факто РФ відправляє в школи тимчасово окупованих територій студентів педагогічних факультетів без досвіду викладання. 

Для цього країна-агресор налагодила схему “гуманітарних місій”. Протягом 2022 року було організовано 147  псевдомиротворчих поїздок на Донбас. Окрім того, станом на лютий 2023-го на окупованих територіях Донецької області все ще перебуває близько ста російських волонтерів. “Гуманітарні місії” програми “#МЫВМЕСТЕ” реалізуються відповідно до указу президента РФ від 30 квітня 2022 року. Відбір кандидатів здійснюється в декілька етапів, кожен з яких супроводжується ретельними перевірками з боку команди російської Асоціації волонтерських центрів. Можливо, в такий спосіб організатори поїздок на окуповані території намагаються запобігти витоку небажаної інформації в публічний простір. Зокрема, приховати той факт, що досвідчених фахівців серед охочих волонтерити в зоні воєнних дій небагато, а отже нестачу кадрів перекривають за допомогою менш захищених категорій населення. в російському інфопросторі найчастіше розповідають про студентів (з нібито багатим волонтерським досвідом. – Ред.) у складі “гуммісій”, тоді як “портретних” сюжетів про досвідчених педагогів-добровольців, які долучилися до ініціативи “#МЫВМЕСТЕ”, майже не знайти.

Відправлення на тимчасово окуповані Росією території України “гуманітарних місій” - лише одна зі схем, які країна-агресор організувала для незаконного впровадження в Україні російської освіти. Більше про злочинні схеми РФ - читайте в масштабному дослідженні ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!