ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія проілюструвала свої заяви про “брудну бомбу” фото зі Словенії 2010 року

27.10.2022, 10:08

Міністерство оборони Росії проілюструвало свої заяви про нібито розроблення Україною “брудної бомби” фотографіями радіоактивних відходів зі Словенії. Їх зробили ще 2010 року, повідомляє Бабель.

Відповідні заяви російське міноборони оприлюднило ще 24 жовтня.

Цими фото росіяни ілюстрували процес виготовлення “брудної бомби” й розʼяснювали, які радіоактивні елементи в ній можуть бути. Зокрема, це можуть бути уран-235 та плутоній-239.

“Під час підриву заряду контейнер руйнується і радіоактивна речовина розпорошується ударною хвилею, створюючи водночас радіоактивне забруднення місцевості на великих територіях, а також може призвести до променевої хвороби”, – погрожували в міноборони РФ.

Як пише видання, потім цю фотографію поширили й у міністерстві закордонних справ Росії. Але вже 26 жовтня на це звернув увагу словенський уряд. Там наголошують, що словенські радіоактивні відходи утримуються в безпечних умовах і не використовуються для жодних “брудних бомб”.

“Брудна бомба” – це різновид зброї масового ураження, складається з контейнера з радіоактивними ізотопами та заряду вибухової речовини. По суті, це снаряд або бомба з ядерними відходами. Під час підриву такої бомби її радіоактивне наповнення розкидається ударною хвилею на великі площі, але радіус ураження залежить від кількості наповнення та властивостей вихідного матеріалу.

Як повідомляв ІМІ, представник пресслужби Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов назвав ІПСО заяви Кремля про намір України нібито застосувати “брудну бомбу”.

23 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу провів телефонні перемовини з міністрами оборони Франції, Туреччини та Великої Британії, під час яких “висловив стурбованість у зв'язку з нібито можливим застосуванням Україною “брудної бомби”.

Міністри закордонних справ США, Франції та Великої Британії виступили зі спільною заявою, засудивши брехливі спроби росії звинуватити Україну в готовності застосувати “брудну бомбу” на власній території й підтвердивши непохитну підтримку України.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба офіційно запропонував МАГАТЕ скерувати експертів на ядерні об’єкти України, щоб спростувати брехню рф про “брудну бомбу”.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що заяви Росії про нібито використання Україною “брудної бомби” свідчать про те, що Росія вже все підготувала, тому світ має максимально жорстко на це відреагувати.

Президент США Джо Байден заявив, що Володимир Путін зробить дуже серйозну помилку, якщо вирішить розгорнути та застосувати на території України ядерну зброю.

Liked the article?
Help us be even more cool!