ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія, ймовірно, глушить GPS у Європі – естонський генерал

31.01.2024, 12:02

Командир естонських Сил оборони Мартін Герем підозрює, що Кремль глушить GPS-сигнали в Європі, щоб втрутитися в роботу супутникових навігаційних систем. Таких випадків у Балтійському регіоні побільшало з 2023 року. Зокрема, пік подібної активності був зафіксований минулого місяця в зоні, що простягається від Фінляндії до Польщі й Балтійського моря.

Про це пише Bloomberg.

"Хтось це спричинює, і ми вважаємо, що це Росія. Я думаю, вони навчаються й проводять тестування", – сказав Герем минулого тижня під час інтерв’ю в Таллінні й додав, що Москва може випробовувати свої військові глушильні потужності на тлі можливого конфлікту з НАТО в майбутньому.

Як зазначає видання, Росія вже глушила сигнал GPS у Північній Європі й спроможна застосовувати певні електронні потужності для воєнних дій, зокрема перехоплення дронів і снарядів в Україні. Кремль також посилив заглушення сигналу в Москві й Санкт-Петербурзі, щоб запобігти потенційним дроновим атакам з боку України. Bloomberg звернулося до Кремля по коментар, але відповіді не отримало.

Раніше міністерство оборони РФ підтвердило, що їхні підрозділи з електронної боротьби в Калінінграді провели навчання із заглушення радіо- й супутникових сигналів.

За словами естонського командира, заглушення також могло відбуватися з кораблів у Балтійському морі.

"Росія вже продемонструвала свої потужності з електронної боротьби деінде, не лише в Україні й країнах Балтії. В цьому вони, безсумнівно, доволі сильні", – зазначає Герем.

Естонський генерал також висловив застереження щодо російської агресії. Свіжі розвіддані стосовно російської спроможності виробляти снаряди й мобілізувати людей спонукали країни НАТО переоцінити ситуацію; почали звучати думки про можливий затяжний конфлікт, повідомив він у розмові з Bloomberg.

Як повідомляв ІМІ, 26 січня 2024 року в Росії, у низці суб'єктів федерації, спостерігався масштабний збій у роботі інтернет-провайдера "Акадо-телеком". Зокрема, не було його і в Москві. Цей провайдер забезпечує інтернетом держструктури РФ, а перебої в його роботі сталися після втручання хакерів.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!