ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські пропагандисти заявили, що Україна нацькувала на Луганськ та Ростовщину сарану

02.06.2023, 18:14
Фото - російське пропагандистське медіа "РИА Новости"
Фото - російське пропагандистське медіа "РИА Новости"

Російське пропагандистське медіа РИА “Новости” з посиланням на незвану російську військову повідомило, що у місці базування української армії у Станиці Луганській виявили сліди розведення великої кількості сарани. Нібито звідти у 2019 році почалася навала цих комах на Луганськ та Ростовську область.

“Раніше у ЛНР заявили, що знайшли документи про взаємодію української армії з дослідницьким університетом у США, що займається біомедичними та дослідженнями щодо застосування сарани у військових цілях. Відповідно до знайденого листа, до району рибгоспу біля станиці Луганської мав бути доставлений вантаж від цього наукового центру”, - стверджують пропагандисти.

Також вони наводять слова нібито місцевих жителів, які теж стверджують, що сарана була, і вони намагалися з нею боротися.

“У 2019 році тут (село біля рибгоспу) її (сарани) повним повно було… Вона спочатку повзла (з території ставка в рибгоспі), а потім підпалила українська армія ліс, і вона стала величезними хмарами летіти у бік Луганська. Ішла з боку рибгоспу , а як вона там з'явилася, я не знаю", - розповів пропагандистам нібито один із місцевих мешканців.

Примітно, що російська військова, як її представляє медіа, дуже добре орієнтується у селищі та знає, що відбувалося тут кілька років тому, коли територію контролювала українська армія. З чого можна припустити, що жінка - не російська військова, а місцева колаборантка. Також з незрозумілих міркувань медіа закриває на відео обличчя нібито місцевих жителів, які розповідають про навали сарани.

Зазначимо, у 2019 році у Станиці Луганській дійсно спостерігалася навалася сарани. Але місцева влада цей факт не приховувала і пояснювала, що спричинило це.

“Під час тимчасового приходу “Рускава міра” на територію Станично-Луганського району у 2014 році, терористами було пограбовано та знищено обладнання одного з великих підприємств району, ПАТ “Луганський рибокомбінат”. З часом, штучні стави висохли, перетворившись у болота. Як наслідок, маємо осередок розмноження сарани. Провели засідання комісії ТБНС. Зараз вирішується, яким чином боротися з сараною, тому що територія необстежена та нерозмінована. Безпосередня близькість розташування ставків до лінії зіткнення, унеможливлює використання авіації, для обробки території хімічними засобами проти сарани”, - йдеться у повідомленні пабліку “Територіальні громади Станично-Луганського району” від 13 липня 2019 року.

Того ж дня було екстрене засідання районної комісії з питань ТБіНС за участі представників Держпродспоживслужби, Станично-Луганської районної адміністрації, ДСНС - вирішували як реагування в ситуації що склалася.

Місцеві жителі намагалися впоратися із навалою сарани за допомогою галасу. Вони патрулювали присадибні ділянки, б'ючи, як у барабани, у каструлі, миски та тазики, про це розповів блогер зі Станиці Луганської Георгій Сущенко.

Приблизно з 6 години вечора 15 липня 2019 року, за словами Сущенка, над селищем розносився гуркіт. “Барабанний концерт” продовжувався до пізнього вечора. Надалі, додав блогер, до селян приєдналося духовенство, яке почало бити у дзвони. “Чуєте? Це мої односельці п..дячать (луплять. - ВВ) у тарабани, намагаються відігнати сарану. Може, я в школі погано вчився, але навіть я пам'ятаю, що саранча глуха, і вона цього всього не чує”, - каже Георгій Сущенко на відео.

Liked the article?
Help us be even more cool!