ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські пропагандисти з порушенням закону масово публікують ролик на підтримку Путіна

Російські пропагандисти масово публікують ролик на підтримку Володимира Путіна під час виборів. У відео, яке порушує закон, знялися колаборант із Донецька від партії Путіна "Єдина Росія" та три актори з Донецька.

Про це повідомляє російське медіа "Агентство. Новости".

За його даними, великі провоєнні російські Telegram-канали поширюють ролик з 11 січня. У відео знявся так званий депутат "Народної ради "ДНР" від "Єдиної Росії" Олександр Гриденко та троє акторів "Донецького республіканського академічного молодіжного театру".

У російському русі "Голос" назвали порушенням відсутність інформації про творця ролика і кандидата, який його оплатив.

За сюжетом відео, дія відбувається на фронті під час президентських виборів. До російських військових, які перебувають у бліндажі, приходить людина в камуфляжній формі, касці й з урною для голосування. Ролик завершується відповіддю одного з військових щодо того, за кого він проголосував: "У нас у країні один президент. І він сказав, що Одеса – російське місто. А я з Одеси". У фіналі великим планом демонструється портрет Володимира Путіна.

Відео, в якому відсутні будь-які дані про творця ролика або джерела фінансування знімання, опублікували Telegram-канали Семена Пегова WarGonzo, воєнкора ВДТРК Олександра Сладкова, воєнкора "Комсомольської правди" Олександра Коца, пропагандиста Першого каналу Руслана Осташка та голови руху "Ми разом із Росією" Володимира Рогова.

Як зазначає медіа, спираючись на інформацію "Голосу", опубліковане відео може порушувати відразу кілька статей федерального закону №67 "Про основні гарантії виборчих прав та права на участь у референдумі громадян РФ". 

"Ролик має ознаки агітаційного та повинен містити інформацію, зокрема, про його виробника та виборчий фонд кандидата, який оплатив знімання (пункт 2 статті 54). Таке відео не може бути зняте та поширюватися як приватна ініціатива, оскільки за законом громадяни можуть проводити агітацію за кандидатів лише методами, які не потребують фінансових витрат, наприклад усно (пункт 5 статті 59)", – уточнили в "Голосі".

У разі якщо створення ролика супроводжувалося фінансовими витратами, їхня оплата повинна проводитися лише за кошт виборчого фонду кандидата (пункт 5 статті 48), додали в русі.

Відповідно до аналізу "Агентства", роль військового з Одеси виконав депутат-колаборант з угруповання "ДНР" Олександр Гриденко.

"Згідно з витоками баз даних, Гриденко 2006 року отримував українське посвідчення водія, в якому зазначено, що він народився в Донецькій області. Витоки також дозволяють припустити, що Гриденко ніколи не жив в Одесі", – зазначає видання.

Гриденко проігнорував питання "Агентства" в Telegram. Водночас ролик опубліковано в його особистому Telegram-каналі.

Ролі інших персонажів виконали актори незаконно створеного "Донецького республіканського академічного молодіжного театру" Дмитро Штепа, Микола Гусейнов та Леонід Петров, пише "Агентство".

У медіа зазначили, що принаймні один із цих акторів, Леонід Петров, уже грав російського військового: 2023 року він знявся в серіалі "Резервісти", в якому виправдовується вторгнення в Україну. У передвиборному ролику один з військових у бліндажі говорить персонажу Петрова, що він дуже схожий на актора з "Резервістів".

Дмитро Штепа заявив "Агентству", що у відео не знімався, проте система розпізнавання осіб, яку використовує "Агентство", підтвердила зворотне з імовірністю 99,8%. Леонід Петров на момент публікації не прочитав повідомлення від журналіста у вконтакті. Дружина Гусейнова Анастасія відмовилася допомогти "Агентству" зв'язатися з чоловіком.

У грудні російський президент Володимир Путін вчергове оголосив про своє бажання брати участь у виборах президента Росії. Вони відбудуться в березні 2024 року. Путін подав документи до ЦВК.

Видання нагадало, що під час прямої лінії 14 грудня Путін назвав Одесу "російським містом".

Liked the article?
Help us be even more cool!