ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські пропагандисти просувають наратив про неминучу поразку України – дослідження ІМІ

Колаж ІМІ
Колаж ІМІ

Основним наративом останніх місяців у популярних російських онлайн-медіа є наратив про неминучу поразку України у війні з Росією, на нього припадає 30% усіх наративів. 

Друге місце з поширення мають два наративи – “розкол в українському суспільстві” та “Україна як розмінна монета”: на ці меседжі припадає по 22,5%.

Такими є результати дослідження ІМІ, яке охопило дев’ять популярних російських онлайн-медіа в грудні 2023 року. 

Інфографіка ІМІ

На думку експертки ІМІ Олени Голуб, зараз спостерігається зміна в інформаційній війні Росії проти України.

“Наразі пропаганда зосередилася на пом’якшенні своєї агресивної риторики щодо українців, адже наративи про нацистів в Україні, схоже, вже не діють. Натомість спостерігаються меседжі, які можуть знайти відгук в українському суспільстві. Практично всі наративи можна звести до єдиного твердження: “Захід втягнув Україну в заздалегідь програшну війну для послаблення Росії, водночас відмовляється Україні допомагати, прирікаючи її на внутрішні конфлікти і її практичне знищення”, – вважає Олена Голуб.

Дослідження проводилось із 6 до 10 грудня 2023 року включно в дев'яти російських інтернет-медіа: “Комсомольская правда”, “Известия”, РИА Новости, “Лента”, РБК, “Московский комсомолец”, “Газета.ру”, “Российская газета”, NEWS.ru.

Інститут масової інформації (ІМІ) — медійна громадська організація, яка працює з 1995 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень у зону бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20-ти регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ — “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!