ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські пропагандисти поширюють фейк про об'єднання Буковини з Румунією

15.02.2023, 16:37
Фото - meioemensagem.com.br
Фото - meioemensagem.com.br

Російські пропагандиські ЗМІ та телеграм-канали запустили новий фейк про окупацію Румунією Чернівецької області, повідомляє Укрінформ

Так, пропагандисти публікують матеріали з заголовками такого типу: “Чернівецька область готується зробити черговий крок до об'єднання з Румунією”. Вони стверджують, що “Бухарестська влада” запропонувала приходам УПЦ МП перейти під протекторат Румунської православної церкви і таким чином ніби Румунія починає “м’яко окуповувати” частину території України. 

Як доказ пропагандисти наводять “Звернення до румунських священиків в Україні та митрополита Лонгіна (Михайла Жара), що перебувають в юрисдикції Української православної церкви, похідної від російського патріархату, про перехід до традиційної канонічної юрисдикції Румунської православної церкви”. Звернення підписане шістьма румунськими неурядовими організаціями, серед яких “Асоціація Rost”, і опублікуване в онлайн-виданні останньої “ROSTonline”. У зверненні йдеться, що 121 парафія в Україні, де проходять богослужіння румунською мовою та які перебувають під патронатом московського патріархату, мають перейти у підпорядкування Румунського патріархату, а очолити весь цей процес мав би митрополит УПЦ МП Лонгін. 

Як пише Укрінформ, ця заява з'явилась на наступний день після того, як Лонгін дав інтерв'ю румунському каналу Antena3 CNN, під час якого звинувачував Україну в “переслідуванні церкви” та розповідав про “озброєних людей”, що заходили у монастирі, “вибивали вікна” та “ставили кліриків на коліна”.

Інформагентство звертає увагу, що в основі фейка про “об’єднання Чернівецької області з Румунією” – звернення кількох неурядових румунських організацій, а не позиція румунської влади чи Румунської православної церкви. Ні на сайті румунського уряду, ні на офіційному ресурсі Румунської православної церкви, ні цього листа, ні повідомлень про заклик, ні інформації про намір взяти під крило парафії УПЦ МП в Україні немає. 

Це підтвердив Укрінформу і голова Союзу українців Румунії (СУР) Микола-Мирослав Петрецький. 

“Румунська Православна Церква ніколи не робила жодних заяв про бажання забрати під свій контроль парафії УПЦ МП на Буковині. Навпаки, реагуючи на недавні слова єпископа Лонгіна (Михаїла Жара) з Банченського монастиря, який сказав на румунському телебаченні, що озброєні солдати нібито увійшли до будинків священнослужителів у Чернівцях і що українська влада переслідує місцевих румунських священників, речник Румунської православної церкви Василе Бенеску чітко зазначив, що священники етнічних румунських громад в Україні канонічно не належать до Румунського патріархату, а здебільшого перебувають під юрисдикцією Української православної церкви, котра зберігає церковно-канонічний зв'язок із Російською православною церквою”, – сказав Петрецький. 

Голова СУР також, підкреслив, що Румунська православна церква повністю підтримує Україну та закликає представників румунських національних меншин не вестись на російську пропаганду.

Liked the article?
Help us be even more cool!