ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські пропагандисти отримали премію за псевдоісторичний посібник для українських школярів

23.03.2023, 18:07
Фото – jrnlst.ru
Фото – jrnlst.ru

Російський ресурс “Родина” отримав національну премію РФ “Лучшие книги и издательства года” в номінації “Журнальные проекты” за створення пропагандистського спецвипуску “Донбасс – сердце России”. 

Співавторами виступають працівники російського державного інфоресурсу “Российская газета”. Цю збірку пропагандистських матеріалів країна-агресор позиціює як нібито “посібник з історії для школярів та студентів”. Зокрема, для українських дітей на тимчасово окупованих Росією територіях. Проєкт реалізується за підтримки російської парламентської партії “Справедливая Россия”. У квазіісторичному “посібнику” нібито розповідається про те, якими були відносини Росії та Донбасу починаючи із ХVII століття і дотепер. 

У посібнику українську владу зображують злочинною, звинувачують її в нібито “переписуванні історії” та розповідають про міфічних українських “нацистів”, які начебто прагнуть знищити Донбас.

“Педагоги, конечно, используют наш журнал в качестве учебного пособия, ведь мы даем информацию, которую не найдешь в учебниках и методических разработках”, – заявив шеф-редактор “Родины” Ігор Коц в інтерв’ю одному з ресурсів незаконного збройного формування т.зв. “ЛНР”. 

Ігор Коц є ексзаступником головного редактора пропагандистського ресурсу “Комсомольская правда”, де нині працює воєнкором його син, пропагандист Олександр Коц. Утім, на відміну від сина Коц-старший не перебуває під санкціями.

Спецвипуск “Донбасс – сердце России” презентували ще в серпні 2022 року. Тираж пропагандистського “посібника” почали масово завозити до бібліотек тимчасово окупованих Росією українських територій восени 2022 року. Тоді ж разом із псевдоісторичним посібником пропагандисти “Российской газеты” передали на окуповані території книги із серії “ЖЗЛ”, до створення якої також долучилися деякі працівники їхнього кремлівського інфоресурсу. 

Окрім того, серед авторів, які долучилися до створення серії, – російський письменник Захар Прилєпін, що воював на Донбасі на боці підконтрольних Кремлю бойовиків. 

Російську національну премію “Лучшие книги и издательства года” заснували у 2000 році. У березні 2023 року разом з працівниками пропагандистського ресурсу “Родина” лауреаткою премії також стала членкиня Громадської палати РФ Наталія Нарочницька, яка перебуває під санкціями в Україні за підтримку діючого злочинного режиму РФ. Нарочницьку відзначили за книгу “Украинский рубеж. История и геополитика”. З анотації до книги зрозуміло, що Нарочницька називає російсько-українську війну “спором славян” і пророкує перемогу “руському міру”.

Liked the article?
Help us be even more cool!