ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські хакери заявили, що отримали секретні документи щодо організації саміту НАТО

Фото – Lukas Balandis / BNS nuotr
Фото – Lukas Balandis / BNS nuotr

Хакерська група “From Russia with Love” увечері 12 липня заявила, що отримала секретні дані до організації безпеки саміту НАТО у Вільнюсі. Нібито через це стали відомі закриті подробиці організації безпеки лідерів НАТО, повідомляє литовське видання 15min.

У витоку 29 файлів міститься різна інформація про захист лідерів країн НАТО, різні слайди, презентації, протоколи, програмне забезпечення, імена військовослужбовців. У поширених хакерами документах стверджується, що під час підготовки саміту було перевірено 30 установ і 346 “активів”, розташованих на території Литви. З них 23% увійшли до “зони ризику”, яку назвали неприйнятним рівнем загрози. 

У витоку документів повідомляється, що охорону забезпечувала снайперська група міністерства внутрішніх справ Литви “Aras”, особисті дані 17 співробітників якої нібито містяться в документах. Також повідомлялося, хто координував діяльність снайперської групи. 

Крім того, повідомляється, яка система розпізнавання облич і ідентифікації користувачів мережі використовувалася на саміті, а також озвучено, який був основний засіб оперативного зв'язку. 

Також опубліковано імена осіб, які відповідають за обмін розвідувальною інформацією зі спецслужбами НАТО та моделювання можливих загроз безпеці учасників саміту. 

Також оголошено маршрути руху делегацій країн НАТО у Вільнюсі. Зокрема, уточнюються конкретні маршрути та вулиці, якими нібито рухалися кортежі. 

Як повідомляє Delfi, інформація про витік даних щодо саміту НАТО з'явилася на російських телеграм-каналах 12 липня. Зокрема, інформацію про витік маршрутів делегацій, контакти, можливі ризики у своєму телеграм-каналі ще до закінчення саміту НАТО поширював російський блогер-пропагандист Борис Рожин. За його словами, ці дані нібито отримано через українську сторону, проте доказів він не надав. 

Литовська розвідка повідомила, що інцидент розслідується. “Ситуація відома, інцидент розслідується в співпраці з відповідальними установами”, – сказала 15min представниця Департаменту державної безпеки Аурелія Верніцкайте.

Напередодні саміту НАТО, 9 липня, у Литві було зафіксовано дві кібератаки, пов'язані з музичними трансляціями. Під час обох інцидентів були збої в постачаннях музичних трансляцій з третіх країн інтернетом, замість запланованого змісту з'явилася дезінформація.

Liked the article?
Help us be even more cool!