ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російська пропаганда поширює фейк, що в Україні продають новорічні светри "Останній українець"

Кремлівські новинні ресурси поширюють інформацію про те, що в Україні нібито почали продавати новорічні светри з написом “Останній українець”. Проте, зазначає проєкт StopFake, в українських онлайн-магазинах немає такого товару. 

Російські пропагандисти поширюють скриншот зі светром з посиланням на онлайн-магазин Rozetka, спробувавши підробити сторінку онлайн-магазину. На скриншоті відсутня будь-яка детальна інформація, за якою можна було б верифікувати таке “оголошення”. Не вказано ані продавця, ані назви товару, ані його ціни.

Скриншот – StopFake

Фактчекери проаналізували сторінки Rozetka в пошуках такого светра і не виявили жодного товару, який би містив напис “Останній українець”. Пошук за зображеннями за допомогою різних пошукових систем також не дав жодних результатів. 

Скриншот – StopFake

Як зазначають дослідники, скриншот підробили у фоторедакторі, щоб поширити дезінформаційний наратив Кремля про “готовність Заходу воювати до останнього українця”.

StopFake зазначає, що схожий наратив про “останнього українця” Росія поширює ще з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема, про те, що Захід “руками українців” готовий воювати з Росією до “останнього українця”, заявляв і президент РФ Володимир Путін.

Liked the article?
Help us be even more cool!