ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російська пропаганда намагається менше згадувати про Пригожина – дослідження

24.05.2023, 13:20
Фото – focus.ua
Фото – focus.ua

Засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина почали активно згадувати російські “воєнкори” влітку 2022 року. Кожні його заяви та дії були спрямовані на отримання політичної ваги в Росії. Однак у травні 2023 року “воєнкори” ігнорували його критику воєнного керівництва Росії.

Про це йдеться в дослідженні “Текстів” “Розкрутка. Як війна зробила із Пригожина публічного конкурента Путіна”.

Видання дослідило, як набирав медійної популярності Пригожин і як зараз роспропаганда намагається згадувати про нього менше.

Згідно з дослідженням, перший сплеск згадок про нього відбувся в середині серпня і був пов’язаний зі звістками про те, що Пригожин потрапив під удар Збройних сил України в Попасній. Відтоді про нього пишуть регулярно.

Наступний етап медійної кар'єри Пригожина припав на вересень 2022 року і був пов'язаний з вербуванням ув’язнених однієї в’язниці РФ для відправлення їх на війну проти України. 

Нова порція популярності наздогнала Пригожина в січні 2023 року, коли він заявив 11 січня про встановлення повного контролю над українським містом Соледар. 

“Пригожин капіталізував цю локальну перемогу в політичні бали. В цей момент він став справжньою зіркою. Про нього розповідали телеграм-канали пропагандистів та на різних ток-шоу”, – пише видання.

Відповідно до даних дезінфомоніторингу “Текстів”, сплеск згадок про Євгена Пригожина в російських пропагандистських ЗМІ спостерігався в листопаді 2022 року та з початком 2023-го.

“Так виходить, що кожні його заяви та дії спрямовані на отримання політичної ваги в Росії. Російське видання “Медуза” писало, що Пригожин домагається вигідного становища для своїх структур у Санкт-Петербурзі, через що конфліктує з місцевим губернатором. Пригожин заграває з політичними силами, наприклад зі “Справедливой Россией” Сергія Миронова. Сергій Миронов – депутат Держдуми та активний українофоб, який гаряче підтримує війну. Раніше він хизувався кувалдою, яку йому подарував Пригожин, та називав у Думі “вагнерівців” героями”, – пишуть “Тексти”.

Однак невдовзі ситуація змінилася. Пригожин почав перекладати відповідальність за провали в Бахмуті на міноборони Росії, заявляв про проблеми з постачанням боєприпасів і про те, що “вагнерівцям” потрібно буде “організовано відійти або залишитись і померти”, якщо ситуація не покращиться.

У травні 2023 року “воєнкори” намагались ігнорувати критику Пригожиним воєнного керівництва Росії.

Найбільше згадок було пов'язано із заявами Пригожина, що міноборони РФ пообіцяло надати боєприпаси “вагнерівцям”. Заяви Пригожина 9 травня про якогось “щасливого дідуся”, від якого залежить майбутнє Росії, і про втечу підрозділів міноборони з-під Бахмута були проігноровані повністю, пишуть “Тексти”.

Водночас, йдеться в дослідженні, телеграм-канали тимчасово окупованих територій, на відміну від “воєнкорів” та офіційних російських ЗМІ, жваво обговорювали та згадували заяви Євгена Пригожина. Активно писали про конфлікт між Пригожиним та МО Росії,  а також його заяви 9 травня.

Крім того, підконтрольні йому тг-канали публікують навіть “результати телефонного опитування від 10 травня 2023 року”, згідно з якими Пригожин програє Путіну в президентському рейтингу менш ніж 3%.

Видання “Верстка” пише, що дійсно Пригожин потрапив у схоже опитування від компанії Russian Field. І дійсно зайняв друге місце після Путіна. Хоча там рівень трішки інший – 2%. Однак навіть потрапляння Пригожина до таких замірів свідчить про політичне зростання засновника ВПК, пишуть “Тексти”.

Liked the article?
Help us be even more cool!