ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російська пропаганда лякає аудиторію вшануванням нацистів у Бабиному Яру – дослідження ІМІ

02.06.2021, 16:31
Фото – DW / А. Магазова
Фото – DW / А. Магазова

Українські проросійські медіа та російські сайти скористалися скандалом навколо меморіалу в Бабиному Яру для розколу суспільства і протиставлення "нацистів" і "ненацистів".

Про це йдеться в дослідженні ІМІ "Як російська пропаганда використовує скандал з меморіалом у Бабиному Яру".

У Бабиному Яру в Києві, де 1941 року нацисти розстріляли від кількох десятків до кількох сотень людей, збираються встановити меморіал за приватні кошти. Цим опікується Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" (МЦГБЯ), до наглядової ради фонду якого входять російські олігархи Михайло Фрідман та Герман Хан. Існує паралельна ініціатива від Міжнародного меморіального благодійного фонду "Бабин Яр" (ММБФБЯ) – цілком українська, проте непрофінансована. Частина громадськості виступила проти будівництва меморіалу за гроші фонду, де фігурують росіяни.

Проросійські сайти, такі як "Страна", "Вести" й "Шарій.net", опублікували матеріали, в яких простежується підтримка проєкту з участю російського капіталу. Вони переконують аудиторію, що будівництво меморіалу зривають націоналісти, а альтернативи російським грошам немає.

Популярні в Україні російські сайти пишуть, що київський режим проти приватного меморіалу, бо хоче "пом’янути там націоналістів, які співпрацювали з нацистами". Російські олігархи начебто прагнуть створити меморіал на кшталт "Яд Вашем" в Ізраїлі, але "националисты торпедируют единственный реальный проект мемориала, под который есть средства. И если его отменят, то, скорее всего, в Бабьем Яре не построят ничего".

Персоналії, якими російська пропаганда залякує аудиторію, – п’ятий президент Петро Порошенко, активіст Сергій Стерненко, політик і син головнокомандувача Української повстанської армії Юрій-Богдан Шухевич та дисидент Йосиф Зісельс.

Liked the article?
Help us be even more cool!