ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російська фабрика тролів причетна до дискредитації в США антитрампівського руху "Марш жінок" – NYT

19.09.2022, 15:26
Фото – Ruth Fremson / The New York Times
Фото – Ruth Fremson / The New York Times

Повʼязані з російським урядом організації причетні до поширення булінгу в соцмережах проти масштабного протестного руху “Марш жінок”, що відбувався в США 2017 року і був спрямований проти тодішнього президента Дональда Трампа. 

Про це йдеться в матеріалі New York Times, повідомляє LB.ua.

Офіс у Санкт-Петербурзі поширював критичні повідомлення щодо цієї акції під виглядом громадян США. 

Протягом 18 місяців російські фабрики тролів та військова розвідувальна служба Росії докладали зусиль, щоб дискредитувати рух та поширювати засудливі, часто брехливі твердження про американську політичну активістку, співорганізаторку "Маршу" Лінду Сарсур, яка має палестинське походження. 

"Марш жінок" розпався через розкол серед його організаторів. Коаліція потрапила в кризу через співголову Луїса Фаррахана – лідера організації "Нація ісламу", який висловлював антисемітські погляди. Прогресивні групи дистанціювалися від Сарсур та її колег, а деякі закликали їх піти у відставку. 

"Але є також раніше не відома історія, яка зʼясувалася роками пізніше в академічних дослідженнях того, що робила в той момент Росія", – йдеться в матеріалі. 

Журналісти нагадали, що РФ і СРСР і раніше намагалися послабити своїх західних опонентів за допомогою розпалювання расової та етнічної напруги. У 1960-х офіцери КДБ платили агентам у США, щоб вони малювали на синагогах свастику та паплюжили єврейські кладовища. Також вони підробляли листи, щоб розпалити міжрасову ворожнечу проти африканських дипломатів. Не відмовилася Росія від подібних методів і зараз.

На початку 2017 року в Агентстві інтернет-досліджень – організації з Петербурга – хвалилися тим, що зробили Трампа переможцем виборів. Того року бюджет організації виріс удвічі. Соціальні платформи здійснили чищення підтримуваних Росією облікових записів маріонеток тільки більш ніж через рік. Згодом завдання фабрики тролів змінилися з виборчої політики на поглиблення розколів в американському суспільстві, вважає колишній федеральний прокурор Алекс Іфтімі, який працював у справі 2018 року проти адміністратора Project Lakhta – російської інформаційної операції проти США. 

Працівники сканували новинні видання крайніх лівих і крайніх правих, шукаючи там екстремальний контент, який би вони могли використати. Так екстремальні погляди набували значного поширення, їм надавалася вага. 

Один з таких працівників – Артем Баранов. Він із 2018 до 2020 року працював на філію Project Lachta, а тепер погодився розповісти про це журналістам. За його словами, робота полягала не у висуненні аргументів, а в тому, щоб викликати в аудиторії емоційну реакцію, обурення. Фемінізм був однією з мішеней тролів, його презентували як "західний порядок денний", ворожий до російських "традиційних цінностей". 

Акаунти темношкірих жінок, які насправді належали російським тролям, поширювали скандальні заяви про безглуздість фемінізму білих жінок. У січні 2017-го, перед жіночим маршем, росіяни під виглядом трансжінок і активісток проти абортів масово висловлювали своє "обурення". 

Уже згодом однією з цілей російських тролів стала Лінда Сарсур, яка була серед ключових постатей протестного руху. 

Російські облікові записи обзивали її "антиамериканською єврейкою, яка ненавидить мусульман" і до того ж підтримує ІДІЛ. Також ці російські акаунти були націлені на інших причетних до протестного руху, щоб дискредитувати його. Тролі виривали їхні слова з контексту, щоб спричинити обурливу реакцію спільноти.

Нагадаємо, "Марш жінок" відбувався в різних американських містах, включно з Вашингтоном, наступного дня після інавгурації Трампа. Приводом для руху стали образливі, зокрема сексистські, висловлювання Трампа, а метою – захист прав жінок, ЛГБТ, расової рівності, свободи віросповідання.

Liked the article?
Help us be even more cool!