ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російський "Яндекс" почав блокувати заборонений контент - “Репортери без кордонів”

31.10.2018, 16:18

“Репортери без кордонів” повідомляють, що головна російськомовна пошукова машина - "Яндекс" - почала видаляти посилання на заборонені в Росії сайти. Це наслідок застосування згубного для свободи закону, який посилює цензуру всередині країни. Про це йдеться в прес-релізі організації.

“Простого блокування небажаного контенту виявилося недостатньо; треба було також зробити його невидимим. Головний російськомовний інтернет-пошуковик "Яндекс" почав видаляти посилання на сайти, внесені владою в чорний список. Так, незалежний інформаційний сайт Grani.ru констатує, що його статті зникли з видачі "Яндекс-Новин" для російських користувачів, починаючи з 27 жовтня. Сайт Grani.ru заблокований у Росії з 2014 року і доступний тільки через дзеркало”, - йдеться в повідомленні.

"Яндекс" поки не дав ніякого пояснення, але схоже, що російський інтернет-гігант підкорився закону, який набрав чинності місяцем раніше і який зобов'язав пошукові системи видаляти під загрозою штрафу посилання на заблоковані в Росії сайти. Це рішення було ухвалено влітку 2017 року серед пакету законів, який “Репортери без кордонів” кваліфікували як “останній цвях у віко труни вільного інтернету в Росії”.

“Цензура в Росії стає ще більш схожою на те, що було описано Оруеллом, - заявив керівник відділу Східної Європи та Центральної Азії “Репортерів без кордонів” Йоганн Бір. - Видалення посилань на заборонені сайти підсилює дію блокувань, які стають дедалі більш численними і довільними. Російська влада повинна припинити зневажати право громадян на інформацію, яке гарантоване Конституцією та Європейською конвенцією про захист прав людини і основних свобод”.

Як зауважує організація, це нововведення відбувається на тлі сильного тиску на "Яндекс". Чутки про купівлю пакета його акцій "Сбербанком" привели до різкого падіння його вартості на біржі. Загрозу інтернет-гігантові, чиї російські власники зареєстровані як компанія в Нідерландах, представляє також законопроект, який передбачає різке обмеження іноземної власності в новинних агрегаторах, які й без цього перебувають під щільним контролем влади.

“Репортери” вважають, що слідом за Яндексом загроза тепер нависла і над Google: 25 жовтень з боку Роскомнагляду прозвучала загроза штрафу щодо американської компанії, якщо вона негайно не видалить з результатів своєї видачі заборонені в Росії сайти. “Це стане ще однією тяганиною в протистоянні між гігантом мережі та російською владою”, - зазначає організація.

“Починаючи з 2012 року, Кремль безперестанку підсилює свій контроль над інтернетом. Критерії, що дозволяють позасудові блокування сайтів, весь час розширюються, жертвою чого стали не тільки Grani.ru, але також EJ.ru і OpenRussia. Починаючи з весни, влада докладає всіх зусиль для того, щоб заблокувати шифроване листування в "Телеграмі", у якому також існують інформаційні канали і який відмовлявся співпрацювати з ФСБ. Дедалі більше і більше інтернет-користувачів виявляються за ґратами за свої висловлювання в соціальних мережах, а іноді і за простий “лайк”, - йдеться в повідомленні.

Liked the article?
Help us be even more cool!