ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Романюк: зловмисники хотіли вкрасти дані з комп’ютера за допомогою листа з вірусом від МВС

22.10.2013, 10:24

Виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк заявила, що зловмисники хотіли вкрасти дані з її комп’ютера за допомогою листа від МВС. Про це вона повідомила в ефірі Громадського радіо.

"Я отримала листа, так само як і група інших журналістів, від Міністерства внутрішніх справ України з поштової скриньки [email protected], яка у мене не викликала жодних сумнівів і запитань. Там мені пропонувалось ознайомитися з додатком…", - розповіла Романюк.

"Я натиснула кнопку переглянути, і мені на комп’ютер скачався вірус. А, очевидно, цей вірус надавав віддалений доступ до моїх файлів. Таким чином їх скачали", - зазначила вона.

За словами Романюк, вона швидко усвідомила, що стосовно неї відбулися ворожі дії: "Я зрозуміла одразу, тому що у мене на ноутбуці ввімкнулась відеокамера сама по собі, почала знімати. І сам комп’ютер почав "підвисати". Крім того, той файл, який нібито був DOCівським, він не відкрився".

Також вона повідомила, що її вже допитували слідчі. "Мене допитували у п’ятницю, здається. І зараз збираються допитати, або вже допитують, усіх співробітників Інституту масової інформації, бо, наскільки я розумію, перша версія міліції - що це хтось із моїх співробітників заволодів файлами", - розповіла вона.

На думку Романюк, те, що відбулося, підпадає під дві статті Кримінально-процесуального кодексу - ст. 182, тобто "Порушення недоторканності приватного життя", та ст. 361 -  "Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин". Однак справу порушено за зовсім іншою статтею, 356-ою - "Самоуправство".

"Я думаю, вірніше завтра (22.10.13), ми почуємо на засіданні Міжвідомчої робочої групи при президенті, про те, що цю справу, ці статті, або додали, або цю справу перекваліфікували, оскільки це абсолютно точно кіберзлочин і порушення приватності", - зазначила вона.

Нагадаємо, виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк 9 жовтня 2013 року подала заяву про злочин до міліції щодо відкриття кримінального провадження щодо погроз і порушення її права на приватність.

Відомості за заявою виконавчого директора ІМІ Оксани Романюк внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 356 КК України («Самоправство»). Розпочато досудове розслідування.

Учасники руху «Стоп цензурі!» та інших громадських організацій (ГО) обурені розпочатою в Україні кампанією дискредитації ГО і незалежних ЗМІ.

"Репортери без кордонів" протестують проти утисків своєї представниці в Україні.

Фрідом Хауз занепокоєний початком кампанії на дискредитацію громадських активістів

Українська правда

Liked the article?
Help us be even more cool!