ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рівненська СБУ вимагає від журналістів-розслідувачів звіт за грантові кошти (оновлено)

15.08.2017, 14:09

Управління СБУ у Рівненській області вимагає від керівника рівненської обласної правозахисної громадської організації “Агентство журналістських розслідувань” Володимира Торбіча надати інформацію, яка стосується виконання проектів міжнародної технічної допомоги за підтримки країн-донорів. Про це Володимир Торбіч написав у своєму блозі на сайті “Четвертої влади”.

За його словами, він отримав вже другий такий лист від рівненського СБУ. Перший лист, який оприлюднив журналіст, надійшов йому 13 червня.

“Перший лист надійшов у червні і в ньому СБУ запитує інформацію у “Четвертої влади” (одного з виконавців проектів) інформацію про весь проект журналістських розслідувань “Слідство.інфо”, який підтримує Міністерство закордонних справ Канади і про проект, який підтримує США і який стосується програми обмінів журналістів UMPP IREX.

Здоровий глузд підказує, що якщо Рівненське агентство журналістських розслідувань – один з виконавців проекту, то воно не може мати запитуваної інформації по всьому проекту. А законодавство підказує, що моніторинг міжнародної технічної допомоги здійснює Міністерство економічного розвитку. Тож якщо запитувана інформація існує – вона знаходиться у Міністерстві і ось туди звертайтеся. Але ж ні, очевидно для СБУ не головне отримати інформацію, головне наїхати”, - написав Торбіч.

У листі начальник Управління СБУ у Рівненській області Василь Бедрій просив надати наступну інформацію: “згідно Порядку “Залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги” затвердженого постановою КМУ від 15 лютого 2002 року №153 картки піврічного моніторингу проекту (програми)”. Також СБУ просила надати копії протоколів засідань наглядових та експертних груп, що утворюються для супроводження діяльності за проектом (програмою), якщо це передбачено проектом (програмою), а також щорічний звіт про стан реалізації проекту (програми).

Крім того, обласна СБУ просила надати “інформацію щодо причетних до реалізації проекту установ та організацій (державної та приватної форми власності) із зазначенням установчих даних та стан виконання проекту в цілому”.

Як зазначив Торбіч, “Четверта влада” допомагала збирати інформацію для програми про статки незрозумілого походження у першого заступника голови СБУ Павла Демчини.

“Також не раз писали і поширювали інформацію колег про земельні мутки СБУ в Рівному. Поширювали інформацію про те, як СБУ займається цькуванням голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна. Бачу, хлопці Демчини, вихідця з Рівненщини, вирішили погратися”, - написав він.

У свою чергу журналіст попросив СБУ повідомити, в рамках якого кримінального провадження було направлено даний лист до його громадської організації, та яким чином реалізація проектів міжнародної допомоги стосується забезпечення державної безпеки України. 19 липня надійшла відповідь від СБУ. У другому листі, зазначив журналістів, “ці нащадки чекістів фактично назвали мене боягузом, який не виконує свій “святий обов’язок із захисту Батьківщини” і ухиляється від того, щоб добровільно піти на війну”.

У відповіді від 19 липня СБУ зазначає, що направлений 13 червня до організації запит щодо витребування відомостей “не є втручанням у фінансово-господарську, адміністративну та інші види діяльності ГО  “Агентство журналістських розслідувань”, а обумовлено виконанням покладених на СБУ завдань забезпечення державної безпеки України”.

Додатково в СБУ повідомили, що запит від 13 червня направлений до організації не у зв’язку з проведенням досудового розслідування у кримінальному провадженні. “Метою цього запиту є збір інформації в рамках безкомпромісної боротьби з спецслужбами країни-агресора - Російською Федерацією, на війні без правил яка, оголошена Україні”, - йдеться у відповіді СБУ від 19 липня.

Журналіст виклав листи СБУ з відповідями, які підготувала юристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова. “Посилання на “священний обов’язок” не лежить у площині права. Нас інформують, що інформація потрібна “не у зв’язку з проведенням досудового розслідування», збирають інформацію про діяльність агенції журналістських розслідувань у зв’язку із здійсненням захисту держави від посягань іноземним спецслужб”. Не думаю, що ця вимога є контректною і обгрунтованою”, - сказала юристка.

Крім того, Володимир Торбіч опублікував підбірку матеріалів про СБУ, про які писала “Четверта влада”.

В коментарі ІМІ Володимир Торбіч зазначив, що вважає ці листи СБУ тиском через професійну діяльність. Зокрема, з участю видання “Четверта влада” у підготовці програми “Слідства.інфо” про ймовірне незаконне збагачення вихідця з Рівненщини, а тепер заступника голови СБУ Павла Демчини.

“Я вважаю, що ці листи СБУ - це спроба наїзду через професійну діяльність. По-перше, майже вся інформація, яку запитує СБУ, у нас відсутня, оскільки ми – один з багатьох регіональних виконавців. Тож логічно, що такої інформації в нас немає. Як і в СБУ немає підстав її запитувати. Також інформація про проекти, які багато років фінансує Канада і США, надаючи таким чином міжнародну технічну допомогу Україні, має бути в Мінекономрозвитку”, - зазначив він.

Він розповів, що видання “Четверта влада” неодноразово писало викривальні матеріали про СБУ.

“Ми не раз викривали участь працівників або керівництва рівненської СБУ в брудних справах, як-то дерибан землі в Рівному чи участь у нелегальному бурштиновидобутку, але якоїсь протиправної реакції з їхнього боку не було. Тому нинішній наїзд я пов’язую з тим, що “Четверта влада” брала участь у підготовці програми про ймовірне незаконне збагачення вихідця з Рівненщини, а тепер заступника голови СБУ Павла Демчини. Ми перевіряли, яке майно в нього і його сім’ї є на Рівненщині. За моєю інформацією, начальник рівненського УСБУ, який підписав обидва листа, не був ініціатором цього наїзду. Я припускаю, що це зробив хтось із близьких до Демчини людей”, - прокоментував він.

Liked the article?
Help us be even more cool!