ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рівненська поліція закрила справу щодо погроз журналістці "Інтера"

12.05.2017, 11:36

Слідче відділення Рівненського відділу поліції ГУНП в Рівненській області 27 березня закрило кримінальне провадження щодо погроз спецкореспондентці телеканалу “Інтер” у Рівному Інні Білецькій, написаних з акаунту депутата міської ради Олександра Бабата. Про закриття провадження представниці ІМІ в Рівненській області повідомили в Головному управлінні Нацполіції Рівненщини.

Кримінальне провадження закрито через відсутність складу злочину. Як пояснили у відділі комунікацій ГУНП в області причини закриття провадження, “у ході досудового розслідування було допитано усіх учасників події. Під час допитів кожен виклав власне бачення, трактування ситуації та намірів. Відомостей щодо учинення дій, які містять ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 171 КК України, не виявлено”.

При цьому, зауважує представниця ІМІ, слідчий помилився у формулюванні частини 2-ї статті 171-ї, за якою він проводив досудовe розслідування.

Нагадаємо, 10 січня журналістка Інна Білецька отримала повідомлення з погрозою “змін у житті” з фейсбук-акаунту депутата Олександра Бабата.

До цього випадку журналістка спілкувалася з Олександром Бабатом лише раз. Вона прийшла до нього додому, аби дати йому можливість висловити свою позицію  стосовно загиблого будівельника і переховування його  тіла. Втім, господар будинку відмовився говорити. Лише висловив обурення, що журналісти прийшли до його помешкання, і пішов.

12 січня рівненська поліція відкрила кримінальне провадження через ці погрози. Спочатку провадження розглядали за ч. 1 ст. 129 КК України (Погроза вбивством). Пізніше його перекваліфікували на ч. 2 ст. 171 КК України, (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Як розповіли представниці ІМІ у відділі комунікацій ГУ Нацполіції області з посиланням на слідчого, стаття “передбачає переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, за критику, здійснюване службовою особою або групою осіб”. При цьому представниця ІМІ зауважує, що в поліції, схоже, не звернули увагу, що в чинній редакції ККУ формулювання цього пункту звучить дещо інакше: “Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю”.

Поспілкувавшись зі слідчим Володимиром Кузьо, який досліджував цю справу, представниця ІМІ з’ясувала, що він таки вивчав провадження за старою редакцією Кримінального кодесу, і звернула увагу слідчого на це.

“Зміниться життя, не зміниться… А так, бачу, вплив на журналіста (зачитує згадану статтю в новій, чинній редакції, з сайту ВР - авт.) Дивіться, Бабат допитаний, Переписка долучена. Що там ще можна зробити? В суд нема з чим йти по цій справі.  Він же не вчинив якісь реальні дії. Написати можна що хоч… Та яке перешкоджання? Одна фраза? Ну яка це погроза. Може на краще життя зміниться. Чого ви зразу вирішили, що на гірше”, - відповів слідчий.

Олександр Бабат на зв’язок не виходить - не піднімає слухавки.

А Інна Білецька закриттю провадження не дивується. “У нас в державі 171 ККУ - то як дорогу в недозволеному місці перейти, - вважає журналістка. - Нічого не значить”.

Фото - "Четверта влада"

Liked the article?
Help us be even more cool!