ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рік великої війни: РФ скоїла 497 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

24.02.2023, 09:00
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

За рік з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 497 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Такими є дані Моніторингу російських воєнних злочинів, що здійснює Інститут масової інформації.

Станом на 24 лютого 2023 року вже 48 медійників загинули в Україні внаслідок російської збройної агресії. З них вісім – під час виконання журналістської діяльності, 27 загинули як учасники бойових дій та 13 – унаслідок російських обстрілів або катувань.

ІМІ зафіксував 35 випадків обстрілів журналістів з боку росіян. Щонайменше 17 журналістів отримали поранення під час виконання своєї професійної діяльності. Зокрема, внаслідок російських обстрілів журналісти зазнавали контузій, переломів і поранень кінцівок та осколкових поранень.

ІМІ зафіксував 21 випадок захоплення та викрадення журналістів російськими окупантами. Викрадення та захоплення журналістів сталися в п’яти регіонах: Київщина, Запоріжжя, Херсонщина, Луганщина та Харківщина. Найбільше викрадень журналістів (9) росіяни скоїли на Херсонщині. Досі залишається в полоні російських окупантів журналіст УНІАН Дмитро Хилюк.

Протягом року з початку великої війни росіяни 16 разів обстріляли телевежі, які є цивільними об’єктами. Це спричинило повне або тимчасове зникнення телевізійного та радіомовлення в дев’яти регіонах України. 

Росіяни захопили редакції щонайменше 25 українських медіа для цілеспрямованого поширення своєї агресивної пропаганди на окупованих територіях України.

Внаслідок широкомасштабного російського вторгнення щонайменше 233 медіа припинили повністю або частково свою діяльність. Медіа змушені були закриватися через прямі погрози з боку російських окупантів, захоплення редакцій, неможливість працювати в умовах тимчасової окупації, руйнування приміщень редакцій та фінансову кризу, спричинену російською війною. 

Протягом року росіяни вчиняли численні DDoS-атаки (43 випадки) на сайти українських онлайн-медіа, які висвітлюють війну Росії проти України. Серед інших російських кіберзлочинів – сайти медіа ламали, змінювали новини на російські маніфести, розміщували на них російську символіку чи заклики здатися. Також зафіксовано фішингові атаки на українські редакції та журналістів.

Також ІМІ зафіксував 67 випадків погроз журналістам та редакціям, як центральних, так і регіональних медіа. Якщо спочатку окупанти фізично погрожували (приходили додому до журналістів чи до їхніх батьків), то згодом погрози перемістилися в інтернет-простір (розсилали електронні листи з погрозами кримінального переслідування, ув'язнення, тортурами, допитами та застосуванням ядерної зброї).

“Хочу висловити подяку та шану всім українським медійникам, які вистояли під час російської агресії. Журналісти допомогли світу дізнатися про події в Україні та про роль Росії у війні, не допустивши перекручування фактів та поширення кремлівської пропаганди. Журналісти зафіксували безліч злочинів, включно з убивствами та тортурами, і передавали цю інформацію світу, незважаючи на постійну загрозу безпеці, обстріли й весь спектр викликів війни. Багато українських медійників стали жертвами насильства з боку окупантів, які намагалися заткнути їм роти. Незламність та сміливість журналістів стала важливим внеском у боротьбу проти агресора, у захист демократичних цінностей і збереження життів в Україні”, – заявила Оксана Романюк, виконавча директорка Інституту масової інформації. 

З повними даними можна ознайомитися тут

Нагадаємо, 567 порушень свободи слова ІМІ зафіксував у 2022 році в Україні. Понад 80% вчинила Росія.

Liked the article?
Help us be even more cool!