ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РФ заочно арештувала литовських суддів, які ухвалили вирок у справі про штурм телецентру у Вільнюсі в 1991 році

Басманний районний суд Москви заочно заарештував трьох литовських суддів, які ухвалили вирок у справі про події січня 1991 року у Вільнюсі.

Пресслужба суду повідомила лише, що клопотання слідства задоволено, не розкривши їхньої суті. Як пише російське видання "Медіазона", йшлося про заочний арешт.

Російські слідчі звинувачують литовських суддів в ухваленні "наперед неправосудного вироку" (частина 2 статті 305 КК); таке звинувачення передбачає позбавлення волі. Усіх трьох раніше додали до бази федерального розшуку МВС.

Про порушення кримінальної справи проти трьох суддів Вільнюського окружного суду – Айнори Мацявічене, Віргінії Пакальніте-Тамошюнайте та Артураса Шумскаса – російський слідчий комітет прозвітував через два тижні після вироку в справі 13 січня, який вони ухвалили навесні 2019 року. Невдовзі заочно переслідувати стали й литовських прокурорів, які брали участь у процесі.

Вирок у справі 13 січня Вільнюський окружний суд ухвалив 27 березня 2019 року. Тоді суд визнав винними у військових злочинах та злочинах проти людяності 67 осіб, серед них колишній міністр оборони СРСР Дмитро Язов, колишній офіцер групи спецпідрозділу КДБ "Альфа" Михайло Головатов та колишній командир Вільнюського гарнізону Володимир Усхопчик.

З 11 до 13 січня 1991 року у Вільнюсі відбувалися сутички між прихильниками відновлення незалежності Литви та радянськими військовими. У ніч на 13 січня колона радянської бронетехніки ввійшла до центру міста, радянські десантники та спецпідрозділ штурмували вільнюський телецентр. У результаті загинули 14 людей, сотні було поранено. 13 січня в Литві відзначається як День захисників свободи.

Liked the article?
Help us be even more cool!