ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РФ заблокувала ще два центральноазійські видання через висвітлення війни Росії проти України

Комітет із захисту журналістів закликав російську владу зняти блокування з незалежного киргизстанського новинного сайту 24.kg і з таджицького видання payom.net, що працює у вигнанні, а також припинити цензуру іноземних ЗМІ за висвітлення війни Росії проти України, йдеться на сайті комітету.

"Росія вже заборонила російським ЗМІ публікувати будь-що, крім санкціонованої державою інформації, а тепер встановлює цензуру над міжнародними ЗМІ. Це тільки показує, наскільки відчайдушно вона намагається завадити своєму народу отримати доступ до незалежних новин про вторгнення в Україну", – сказала в Нью-Йорку Гульноза Саїд, координаторка програми КЗЖ у Європі та Центральній Азії.

"Вимоги про скасування та блокування центральноазійських ЗМІ, які часто мають значну аудиторію в Росії, неприйнятні. Цензуру іноземних ЗМІ має бути негайно припинено", – сказала Саїд.

"Роскомсвобода", російська незалежна група із захисту свободи інтернету, повідомила, що 12 вересня якась урядова установа заблокувала чотири присвячені війні в Україні вебсторінки видання 24.kg за жовтень 2022 року та дві статті payom.net – промова таджицького політика в листопаді 2022 року на підтримку України та репортаж від лютого 2023 року про те, що Росія потенційно може призвати до армії осіб родом із Центральної Азії.

У базі даних, яку веде російський державний регулятор ЗМІ "Роскомнагляд", також повідомляється, що окремі сторінки цих ЗМІ були заблоковані.

Проте, за словами керівника мовлення payom.net Шавкатжона Шаріпова та згідно з репортажем 24.kg, обидва сайти повністю заблоковано в Росії.

Рішення про обмеження доступу до 24.kg та payom.net були ухвалені в листопаді 2022 року та травні 2023 року відповідно, але були реалізовані лише 12 вересня, повідомили в "Роскомсвободі".

У своєму репортажі 24.kg повідомило, що 2022 року відхилило кілька запитів Роскомнагляду на видалення статей про війну в Україні, оскільки ці статті не порушували законодавства Киргизстану.

Шаріпов повідомив КЗЖ через додаток для обміну повідомленнями, що його видання, яке розташоване в Європі, заблоковане в Таджикистані, але мовить для громадян Таджикистану в Росії, і воно не отримувало жодних вимог про видалення статей і не планувало видаляти будь-які матеріали про війну.

Liked the article?
Help us be even more cool!