ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Reuters: Вибухівку в пейджери для "Хезболли" заклав "Моссад"

18.09.2024, 10:47

Ізраїльська спецслужба “Моссад” заклала невелику кількість вибухівки всередину 5 тисяч пейджерів тайванського виробництва, замовлених ліванською групою “Хезболла”, за кілька місяців до вибухів. Про це повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела.

Кілька джерел повідомили агентству, що операція готувалася багато місяців.

Високопоставлене джерело служби безпеки Лівану повідомило, що група замовила 5 тисяч пейджерів, виготовлених тайванською компанією Gold Apollo. За словами кількох джерел, вони були доставлені до країни навесні.

Високопосадовець з ліванської служби безпеки впізнав на фото модель пейджера AP924, який, як і інші пейджери, у бездротовий спосіб приймає й відображає текстові повідомлення, але не може здійснювати телефонні дзвінки. Бойовики “Хезболли” використовували пейджери як низькотехнологічний засіб зв’язку, щоб запобігти відстеженню місця їхнього розташування ізраїльськими спецслужбами.

Один з пейджерів, що вибухнули. Фото – ynetnews.com

Втім, джерело зі служби безпеки повідомило, що пристрої були модифіковані “Моссадом” “на рівні виробництва”.

“Моссад” вставив усередину пристрою плату, яка містить вибуховий засіб, що отримує код. Цей засіб дуже важко виявити в будь-який спосіб. Навіть пристроєм або сканером”, – сказало джерело. 

3 тисячі пейджерів вибухнули, коли на них було надіслано кодоване повідомлення, що активувало вибухівку в усіх пристроях водночас, додало джерело.

Інше джерело в службі безпеки повідомило агенції, що в нових пейджерах було заховано до трьох грамів вибухівки, які залишалися “непоміченими” “Хезболлою” протягом кількох місяців.

Ані Ізраїль, ані Gold Apollo не відповіли на звернення Reuters по коментар.

Нагадаємо, 17 вересня тисячі пейджерів вибухнули по всьому Лівану, вбивши дев’ятьох і поранивши майже 3 тисячі осіб, включно з бійцями угруповання “Хезболла” й послом Ірану в Бейруті.

Підтримувана Іраном “Хезболла” пообіцяла помститися Ізраїлю, військові якого відмовилися коментувати вибухи.

Катерина Дячук, Марія Ігнатьєва

Liked the article?
Help us be even more cool!