ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" засудили наміри Ірану обмежити роботу журналістів з Британії та США

11.05.2021, 13:15
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” закликала іранський парламент відхилити законопроєкт, який заборонить британським та американським журналістам в’їзд до Ірану. Про це йдеться в заяві від 10 травня, повідомляє Радіо Свобода.

В організації зазначають, що законопроєкт може “допомогти подальшому розмиванню Іраном дедалі вразливішої свободи преси”.

Документ також забороняє іранським журналістам публікувати будь-що, оприлюднене в британських чи американських медіа.

Порушення цих обмежень у разі ухвалення змін зможе призвести до ув’язнення на термін від п’яти до десяти років, а також штрафу на суму 360 мільйонів реалів (близько 16 350 доларів США).

“Цей законопроєкт недолугий та позбавлений будь-якої правомірності”, – заявив голова ірансько-афганського офісу “Репортерів без кордонів” Реза Моїні.

Він додав, що перськомовні відділи деяких міжнародних редакцій є “головними джерелами вільних та незалежних новин та інформації для іранців”.

Законопроєкт, поданий 41 членом парламенту 18 квітня, пояснює пропоновані обмеження тим, що британські та американські журналісти нібито відповідальні за “чимало дій проти національних інтересів та проти Ісламської республіки (Ірану. – Ред.)”.

“Репортери без кордонів” припускають, що міжнародне висвітлення президентських виборів у червні 2021 року “навряд чи сподобається режиму, тому що очевидно, що виборчий процес є лише димовою завісою для майбутнього призначення президентом”. Мається на увазі призначення духовним лідером Ірану Аятоллою Алі Хаменеї.

В організації також звертають увагу на систематичне порушення прав співробітників медіа в країні, зокрема обмеження роботи іноземних журналістів. Іран наразі посідає 174-те місце зі 180 в Індексі свободи преси “Репортерів без кордонів” за 2021 рік.

Liked the article?
Help us be even more cool!