ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликають світ не дати Пекіну придушити свободу слова в Гонконзі

03.07.2020, 10:29
Фото – Anthony Wallace / AFP
Фото – Anthony Wallace / AFP

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликає демократичні країни почати діяти, щоб не дати Пекіну нав’язати Гонконгу новий закон про гарантування національної безпеки, який "стане механізмом для застосування репресій проти журналістів". Про це повідомляється на сайті організації.

“Якщо цей проєкт вдасться, він завдасть не лише смертельного удару по свободі слова в Гонконзі, але стане рішучим кроком уперед у запровадженні “нового світового порядку ЗМІ”, якого так прагне китайська влада”, – зазначив генеральний секретар організації Кристоф Делуар.

“Репортери” зазначають, що впродовж десяти років Китай намагається запровадити “новий світовий порядок ЗМІ”, вживаючи різноманітні стратегії: від модернізації свого іномовлення до масштабних вливань у рекламу в міжнародних ЗМІ та проникнення до іноземних редакцій. Зокрема, Китай володіє телерадіохолдингом CGTN з мовленням у 140 країнах, китайське радіо транслює свої програми за кордоном 65 мовами. Майже всі ЗМІ китайської діаспори за кордоном, колись критичні до китайського режиму, були викуплені Пекіном і сьогодні пропагують політику компартії Китаю, йдеться в повідомленні. 

“23 річниця передання суверенітету Гонконгу Китаю 1 липня відбувається на тлі глибокої стурбованості за майбутнє свобод колишньої британської колонії. Незважаючи на попередні зобов’язання Китаю, пекінський режим намагається нав’язати закон про національну безпеку, який дозволяє здійснити втручання на територію та придушити будь-що, що вважатиметься “тероризмом”, “розколом”, “підривною діяльністю” або “іноземним втручанням”, усе це під виглядом законності. Іншими словами, будь-які думки або дії, що суперечать інтересам китайської компартії, переслідуватимуться в судовому порядку”, – зазначає організація.

Як повідомляє ВВС, у Гонконгу вже затримали понад 360 осіб через масові акції протесту проти нового закону.

Гонконг упав з 18-го (у 2002 р) до 80-го місця сьогодні у Світовому індексі свободи слова від “Репортерів без кордонів” (перелік зі 180 країн світу, де Китай посідає 177-ме місце).

Як повідомляє Укрінформ, 30 червня постійний комітет Всекитайських зборів народних представників, який є вищим законодавчим органом Китаю, остаточно ухвалив закон про гарантування національної безпеки в Гонконгу. 

Всекитайські збори народних представників ухвалили 28 травня закон про національну безпеку Гонконгу в обхід місцевого гонконзького законодавчого органу. За ухваленим законом китайська влада зможе в обхід місцевого уряду карати за дії, які в Пекіні розцінюватимуть як такі, що загрожують національній безпеці та підривають державну владу в Гонконгу.

Ухвалення цього закону розкритикували в ЄС, Великій Британії, США та інших країнах. Зокрема, владу Китаю звинувачують у порушенні зобов'язань щодо Гонконгу, взятих у межах китайсько-британської угоди про передання цієї території КНР.

Liked the article?
Help us be even more cool!