ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликають українську владу покарати винних у вбивстві журналіста Комарова

21.06.2019, 11:15

"Репортери без кордонів" шоковані звісткою про загибель українського журналіста Вадима Комарова, який помер 20 червня від травм голови, отриманих унаслідок нападу 4 травня в центрі міста Черкаси.

Про це йдеться в заяві "Репортерів без кордонів", оприлюдненій на сайті організації.

"Боротьба з безкарністю за насильство над журналістами повинна бути надзвичайно актуальною для української влади", – йдеться в заяві "Репортерів".

Вадим Комаров робив репортажі про корупцію в Черкасах і постраждав від кількох нападів протягом останніх років. 4 травня було відкрито провадження за фактом жорстокого нападу, нині вбивства, скоєного в центрі міста. Напад поки що залишається безкарним.

7 червня оператор 24-го каналу Вадим Макарюк постраждав від жорстокого побиття під час зйомок насильницького зіткнення між торговцями, ветеранами війни і правими активістами на ринку в Харкові. Унаслідок нападу його було госпіталізовано до реанімації в критичному стані. Життю Макарюка вже не загрожує небезпека, але він має амнезію, а права частина його тіла паралізована.

"Вбивство Вадима Комарова підкреслює той тривожний рівень насильства, з яким стикаються журналісти в Україні, і нагальну необхідність боротьби з безкарністю за це насильство", – заявив Йоганн Бір, голова бюро Східної Європи та Центральної Азії в "Репортерах без кордонів".

"Настав час вирішити цю проблему, щоб не допустити залякування. Ми закликаємо владу зробити все можливе, щоб це вбивство та інші напади на журналістів не залишилися безкарними", – заявив Йоганн Бір.

Після кількох років падіння кількість випадків насильства над журналістами в Україні знову почала зростати у 2018 році. За даними Інституту масової інформації (IMI), партнерської організації "Репортерів без кордонів", щонайменше шість журналістів було побито або поранено протягом перших п'яти місяців 2019 року, 12 журналістів отримали погрози і ще 48 зазнали різних форм фізичної агресії, включно з перешкоджанням, розгромом обладнання та відмовами в доступі.

Більшість цих нападів залишилися безкарними, як і приголомшливе вбивство відомого журналіста Павла Шеремета, що сталося в Києві 2016 року.

Україна посідає 102-ге місце серед 180 країн світу за індексом свободи преси "Репортерів" у 2019 році

Liked the article?
Help us be even more cool!