ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Репортерка Віра Курико на тренінгу для медійників: Через історію людини ми показуємо цілу епоху

23.04.2024, 12:47
Павло Пущенко
Репортерка журналу Reporters і редакторка Віра Курико під час тренінгу в хабі ІМІ Медіабаза.Чернігів. Фото – Медіабаза.Чернігів

Репортаж – це жанр на межі журналістики та літератури, йому притаманна правдива історія, яка написана з використанням всієї літературної палітри. 

Про це під час тренінгу “Сторітелінг у медіа: репортажі та безтермінові історії” в регіональному хабі Інституту масової інформації “Медіабаза.Чернігів” наголосила репортерка журналу Reporters і редакторка Віра Курико.

“Часто ми спершу думаємо про тему, а тоді вже шукаємо героя. Але так само і навпаки. Я вважаю, що розповісти можна про будь-яку людину, а описати цілу епоху. Сторітелінг – це не про “чоловік закурив”, а про “чоловік повільно дістав пом'яту пачку “ротманс” із кишені й неспішно видлубав з неї цигарку”. Хороший сторітелінг дозволяє розповісти історію так, щоб ти вже не міг її забути, не міг відвернути погляду”, – зазначила Віра Курико.

Репортерка каже, що героїв для матеріалів вона та редакція її журналу шукають в інших медіа, знайомляться з великою кількістю людей, шукають серед знайомих та за рекомендаціями колег або друзів. 

Також редакція час від часу брейнштормить і уявляє героя, ким він міг би бути, і вже потім журналісти спілкуються з різними людьми та обирають того, хто стане центром історії. За словами Віри Курико, час на підготовку сторітелігу може бути від трьох годин до року.

Репортерка журналу Reporters і редакторка Віра Курико під час тренінгу в хабі ІМІ Медіабаза.Чернігів. Фото – Медіабаза.Чернігів

“Тренінг Віри Курико був мені корисний, адже у своїй роботі я іноді звертаюся до подібної стилістики написання статей. Принаймні частково. Тому є потреба в підсиленні навичок зі сторітелінгу”, – каже Дмитро Павленко, фрилансер.

Наостанок спікерка Віра Курико наголосила, що надважливим у сторітелігу та репортажі є перше речення, яке має зачепити читача і змусити дочитати текст до кінця.

Довідково 

Віра Курико (Курико-Агієнко) – чернігівська репортерка, авторка документальних книг “Вулиця причетних. Чернігівська справа Лук'яненка”, “Мазепа. Право на шаблю”, “Реформа здорової людини”. Пише для українських видань Reporters, “Локальна історія”, низки інших українських та іноземних видань.

Захід проводить хаб “Медіабаза.Чернігів” за підтримки Посольства США в межах реалізації проєкту  “Підтримка діяльності локальних медіа Чернігівської області”.

Liked the article?
Help us be even more cool!