ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликають Росію видалити список "терористів", куди внесли кримських журналістів

14.07.2016, 12:10

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” висловлює стурбованість у зв’язку з публікацією Федеральною службою з фінансового моніторингу Росії списку “терористів і екстремістів”, у якому опинилися щонайменше два кримських журналіста. Організація закликає прибрати цей список з сайту Росфінмоніторингу.

В організації нагадали, що Росфінмоніторинг, який уповноважений боротися проти відмивання грошей та фінансування екстремізму, 12 липня опублікував на своєму сайті список з 6 тисяч імовірних “терористів і екстремістів”. Серед них фігурує незалежний журналіст Микола Семена і Анна Андрієвська, яка публікувалася в “Центрі журналістських розслідувань”. Вони зазнавали переслідувань за ймовірну співпрацю з медіа, які виступають проти приєднання Криму до Росії, але не були ні судимі, ні засуджені.

“Абсолютно неприпустимо, щоб державний орган публічно називав когось “терористом” або “екстремістом” без судового рішення. Ця публікація ганьбить цих двох журналістів і ставить під загрозу їхню безпеку, особливо в поляризованому і вибухонебезпечному Криму. Страхітливий ефект подібної дії приносить багато шкоди: будь-який інший репортер міг опинитися в цьому списку. Репортери вимагають прибрати цей список з сайту Росфінмоніторингу”, - заявив голова бюро Репортерів у Східній Європі та Центральній Азії Йоханн Бір.

Згідно з аналізом Репортерів, Росія знаходиться на 148-му місці з 180-ти в Індексі Свободи преси 2016 року. Антиекстремістське законодавство часто недоречно і надмірно використовується в цій країні, щоб змусити замовкнути критичні голоси, зауважують в організації.

Як повідомляв ІМІ, в ОБСЄ висловили стурбованість у зв'язку з рішенням Федеральної служби з фінансового моніторингу в Росії опублікувати оновлений список “терористів і екстремістів”, який включає в себе представників засобів масової інформації.

З 7 липня кримському журналісту Миколі Семені, якого на півострові переслідує ФСБ за звинуваченням у “сепаратизмі”, обмежили доступ до особистого банківського рахунку через внесення його прізвища до списку “терористів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!