ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Репортери без кордонів”: в Україні різко погіршився стан свободи слова

01.07.2012, 21:37

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" констатує різке погіршення стану свободи слова в Україні. Про це заявила представник організації Оксана Романюк в інтерв'ю газеті "Україна молода".

За її словами, тільки в червні організація зафіксувала 15 випадків обмеження свободи слова в Україні: перешкоджання журналістській діяльності, напади на журналістів, тиск на них. При цьому за весь 2011 рік таких випадків було зафіксовано 35.

"Тобто відбулося дуже різке погіршення стану свободи слова", - зазначила Романюк.

Тривогу "Репортерів без кордонів" викликала інформація про погодження програми, яку виробляють на замовлення Першого національного телеканалу, з офіційним позаштатним радником Адміністрації Президента, політтехнологом Ігорем Шуваловим.

Організація також стурбована заявою міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка про необхідність врегулювання доступу громадян до інтернету і заявою першого заступника голови КМДА Олександра Мазурчака про намір влади подавати судові позови за поширення необ'єктивної інформації про Євро-2012.

За даними "Репортерів без кордонів", в червні двічі були здійснені напади на журналістів з програми "Гроші" телекомпанії "Студія" 1 +1 ".

Всього з початку року, як зазначає Романюк, було побито вісім журналістів, у тому числі в Києві фотограф інтернет-видання tochka.net Віталій Лазебник.

При цьому в рейтингу найнебезпечніших міст для журналістів, за словами Романюк, лідирує Донецька, де в січні 2012 року побили трьох журналістів і блогера-правозахисника під час зйомок прострочених продуктів у супермаркеті "Сокіл" і ще трьох журналістів під час зйомок акції протесту. У червні поточного року стався інцидент з журналістом Максимом Касьяновим, а в липні 2011 року підпалили квартиру журналіста Олексія Мацуки.

Перед виборами Верховної Ради "Репортери без кордонів" очікують збільшення тиску на ЗМІ і зростання цензури.

Нагадаємо, у січні 2012 року "Репортери без кордонів" оприлюднили звіт, згідно з яким Україна піднялася на 15 позицій з 131 на 116 місце в щорічному рейтингу свободи ЗМІ.

Українські новини

Liked the article?
Help us be even more cool!