ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Регіональні онлайн-ЗМІ найчастіше пишуть про кримінал - дослідження ІМІ

30.05.2019, 12:08

Третина (33%) матеріалів у регіональних онлайн-ЗМІ присвячена кримінальній хроніці та надзвичайним подіям. Натомість у друкованих ЗМІ цей показник є значно нижчим і становить 8% матеріалів.

Такими є дані моніторингу медіа, проведеного Інститутом масової інформації у восьми східних і південних регіонах України (Запоріжжя, Миколаїв, Одеса, Херсон, Дніпро, Харків, Луганщина та Донеччина).*

Найчастіше тема криміналу підіймається в інтернет-ЗМІ Харківщини та Дніпра – відповідно 49 та 42,5% матеріалів тут присвячено цій темі, в друкованих-ЗМІ кримінальних новин найбільше в газетах Миколаєва та Херсона – по 25% матеріалів.

На другому місці в онлайн-ЗМІ (в середньому по 10% новин) опинилися теми “Державна політика” та “Місцева політика”. Так, найбільше новин про місцеву політику зафіксовано в онлайн-ЗМІ Запоріжжя – 15% матеріалів, найбільше уваги державній політиці приділяють інтернет-ЗМІ Миколаєва – 14%.

У друкованих ЗМІ найбільше уваги присвячують темі “Місцева політика” – 15% матеріалів новин стосується цієї теми, найвищий цей показник у газетах Луганщини – 27%.

Друге місце за рівнем висвітлення в друкованих ЗМІ посідає тема спорту, їй у середньому присвячено 10% новин. Найвищий цей показник у газетах Одеси – 38% матеріалів. В інтернет-ЗМІ рівень висвітлення спорту значно нижчий – 4% матеріалів.

Високі показники висвітлення як в онлайн-, так і в друкованих ЗМІ має тема місцевих культурних подій. Так, відповідно, в онлайн-ЗМІ цей показник становить 8%, а в друкованих – 12% матеріалів.

Темам освіти та медицини присвячено в середньому 5 і 4% матеріалів у друкованих ЗМІ та 1,5 та 3% в інтернет-ЗМІ.

Рівень висвітлення ООС виявився низьким як у друкованих, так і в онлайн-ЗМІ і становив відповідно 0,4 та 4% матеріалів. Ще менше уваги регіональні ЗМІ приділяють висвітленню тимчасово окупованих територій: цей показник становить лише 1% матеріалів.

“Такий інформаційний вакуум, що створюють українські ЗМІ щодо висвітлення непідконтрольних Україні територій сходу країни та Криму поглиблює роз'єднання України, оскільки люди на окупованих територіях про Україну отримують виключно негативну інформацію, а українські громадяни взагалі не мають інформації про життя на непідконтрольних Україні територіях”, – вважає експертка ІМІ Олена Голуб.

Практично відсутні в регіональних ЗМІ матеріали про корупцію та протидію їй, в інтернет-ЗМІ цей показник становить 1%, а в друкованих і взагалі близько нуля.

Також відсутні і новини з Росії. Експертка ІМІ Олена Голуб вбачає в цьому позитивний момент. “Нарешті Росія вийшла з нашого інформаційного простору”, зауважує вона.

*У межах дослідження було опрацьовано новинні стрічки 32 регіональних онлайн-медіа та 19 друкованих медіа у восьми східних та південних регіонах України (Миколаїв, Одеса, Херсон, Донеччина, Дніпро, Запоріжжя, Харків, Луганщина). Загальна вибірка становила 3088 матеріалів в онлайн-медіа та 714 матеріалів у друкованих-ЗМІ .

Методологія моніторингу охоплювала моніторинг новин, які були опубліковані з 29 квітня по 3 травня 2019 року, і подальший аналіз обраних публікацій за тематичними категоріями.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!