ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Редакція ЖАР.INFO отримала відмову в запиті щодо відбудови об’єктів на Херсонщині

13.12.2023, 10:40
Альона Береза

Державне підприємство “Хмельницька обласна служба єдиного замовника” відмовилося надати журналістам місцевого видання ЖАР.INFO документи на ознайомлення про відбудову об’єктів на Херсонщині. Редакція вирішила оскаржити відмову.

Про це ІМІ повідомили в редакції ЖАР.INFO.

У своїй відповіді розпорядник зазначив, що на запитувану інформацію існує обмеження доступу через сукупність вимог.

Як розповіли в редакції, у листопаді журналісти звернули увагу на 26 закупівель, що стосуються відбудови на Херсонщині, якою займається Хмельницька обласна військова адміністрація в межах президентської ініціативи. Інформація про ці закупівлі в електронній системі закупівель була поширена розпорядником, ДП “Хмельницька обласна служба єдиного замовника”, мінімальна: стандартна назва з порядковим номером, назва підрядника та очікувана вартість. 

“Усі закупівлі відбулися за прямим договорами, тому редакція звернула на них прицільну увагу та хотіла дізнатися подробиці. У розпорядника спочатку не побачили наш запит, який їм переспрямувала Хмельницька ОВА. Потім редакція напряму скерувала запит і за декілька днів отримала відмову”, – розповіли в ЖАР.INFO.

У відповіді Хмельницька обласна служба єдиного замовника зазначила: “Оскільки смт Високопілля знаходиться в жовтій зоні відносно лінії бойових дій, існує реальна загроза безпеці працівників підрядників щодо виконання робіт із поточного ремонту. Окрім того, розголошення інформації про проведення закупівлі може мати наслідком обстріл населеного пункту з боку російської федерації”.

Водночас медіа не погоджується з такою позицією розпорядника та вважає, що він неправомірно надав відмову, оскільки обмежується доступ до певної інформації в документі, а не доступ до всього документа. У відповіді останній мав провести трискладовий тест та обґрунтувати свою позицію, зазначила редакція. 

Юрист громадської організації “Платформа прав людини” Євген Воробйов зазначив, що розпорядник інформації не навів чітко підставу для відмови в наданні інформації.

“Разом з тим, схоже, це пункт 2 ст. 22 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, вирішивши, що запитувана інформація є з обмеженим доступом. Оскільки розпорядник інформації визначив, що запитувана інформація є з обмеженим доступом,  то  повинен був оцінити інформацію, як це передбачено ч. 2 ст. 6 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, – пояснив юрист, який допомагає оскаржувати відмову журналістам.

Редакція вже підготувала скаргу та планує її надіслати уповноваженому Верховної Ради з прав людини якнайшвидше.

Як повідомляв ІМІ, раніше ЖАР.INFO отримало запитувану інформацію від Чорноострівської селищної ради (Хмельницька область) про розподіл грошової допомоги мешканцям села Грузевиця, які постраждали від ворожої атаки 13 травня 2023 року, лише після оскарження до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!