ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Редакція “Першого Криворізького” вважає “монополією влади на інформацію” заборону знімати наслідки обстрілу

Представниця пресслужби Дніпропетровської обласної військової адміністрації  Наталія Огородня після атаки росіян на Кривий Ріг 12 червня у спільному чаті повідомила журналістів про заборону на зйомку наслідків обстрілу від “відповідних структур”.

Про це у коментарі регіональній представниці Інституту масової інформації розповіла виконавча директорка онлайн медіа “Перший Криворізький” Софія Скиба. 

“Колеги! На даний момент ЗАБОРОНА від відповідних структур на будь-яку зйомку на місці НС у Кривому Розі! Ті медіа, які зараз приїхали на місце НС і почали знімати, – зупиніться!!", – йшлося в повідомленні, яке надійшло в чат.

Софія Скиба разом із представниками редакції “Першого Криворізького” вважає таку заборону “монополією влади на інформацію”. 

“У середу ж вже після того, як всі канали-сміттярки виклали всі відео, також користувачі соцмереж поширили адресу прильоту в мережі, було оголошено про відкриття штабу допомоги людям, представниці ОВА стали забороняти нам знімати будь-що. Тобто, мова не йшла про "не викладати протягом 3 годин". Йшлося саме про заборону зйомок цивільних і будівель. Без пояснень”, – зазначила Софія Скиба.

За її словами, разом з колегами вони кілька разів просили пояснити причину заборони. “У відповідь відмови і агресія. Скидається на те, що це: а) взнаки дається загальна втома, яка у тому числі не оминула працівниць пресслужб держслужбовців; б) негласна вказівка цензурування; в) монополія на інформацію. Хочу помилятись у всіх трьох випадках”, – сказала Софія Скиба. 

Також вона зауважила, що за півтори години після влучання ДСНС і Президент Володимир Зеленський оприлюднили відео з місця прильоту. 

Зауважимо, що інформація про вибух у Кривому Розі з'явилася близько 15:50 (про це повідомило Суспільне Дніпро з посиланням на кореспондентів – Ред.). Відбій (повітряної тривоги – Ред.) був о 17:12. Допис у Telegram-каналі президента Володимира Зеленського з'явився о 17:35, представниця ОВА просила не знімати навіть о 18:22. 

ІМІ телефонував до представниці пресслужби Дніпро ОВА Наталії Огородньої, щоб отримати коментар щодо комунікації із журналістами у цій ситуації, проте вона не зняла слухавку.

ІМІ готовий надати слово Наталії Огородньої щодо заборони журналістам знімати наслідки обстрілу Кривого Рогу 12 червня 2024 року.

За словами юриста ІМІ Володимира Зеленчука, заборону на зйомку без жодних пояснень можна вважати неправомірними та невиправданими обмеженнями свободи слова. 

“Звісно, в умовах воєнного часу обмеження свободи слова допускаються. Однак вони мають бути виправдані необхідністю не допустити витоку інформації, що може зашкодити силам оборони, державі та суспільству. Оприлюднення інформації про військові злочини росіян, вчинені щодо цивільного населення, за своєю суттю не несе шкоди зазначеним інтересам. Ба більше, така інформація має суспільно необхідний характер”, – сказав Володимир Зеленчук.

Він зауважив, що подібні безпідставні та необгрунтовані заборони не повинні впливати на роботу журналістів, за умови, що вони витримують час до публікації своїх матеріалів.

“А також, за умови, що медійники не допускають фіксації інформації, що може завдати шкоди, чи видаляють її за фактом самостійного виявлення, або за вказівкою правоохоронних органів, що можуть перевіряти відзняті матеріали”, –  пояснив юрист.  

За даними керівника Ради оборони міста Олександра Вілкула, станом на 13 червня аварійно-рятувальні роботи на місці ракетного удару завершені. Відомо про 9 загиблих та 32 поранених людей. 

14 червня у Кривому Розі буде оголошене  днем жалоби. 

Liked the article?
Help us be even more cool!