ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Райрада на Херсонщині ввела акредитацію для журналістів

01.12.2016, 13:53

Голопристанська районна рада Херсонської області затвердила новий регламент роботи, згідно з яким представники засобів масової інформації мають акредитовуватися на засідання райради. Відповідні зміни до регламенту депутати райради одноголосно підтримали на черговому засіданні 22 листопада, повідомляє газета “День”.

Зокрема, в сьомому розділі регламенту зазначено: “Акредитація журналіста, засобу масової інформації здійснюється на підставі його заяви або подання засобу масової інформації за підписом керівника. У заяві, поданій журналістом, мають бути зазначені його прізвище, ім’я та по батькові, адреса, номер засобу зв’язку, адреса електронної пошти (за наявності). До заяви додаються копії документів, що посвідчують особу і засвідчують її професійну належність. У поданні засобу масової інформації має бути зазначено його повне найменування, дату і номер реєстрації, адресу, адресу електронної пошти (за наявності), номер засобу зв’язку. До подання додаються копії документів, що посвідчують особу”.

Кореспондент обласної газети “Новий день” Андрій Соков, який був присутнім на цьому засіданні райради, заявив, що принципово не буде акредитовуватися на засідання, оскільки це порушує його законні права.

“Депутати в районних радах, особливо у віддалених від обласного центру, звикли, що їхню діяльність висвітлює одна газета, до засновників якої раніше входила ця ж рада. І висвітлює так, як це бажано депутатам. Критичні точки зору там не приймаються. Після одного з моїх матеріалів мені погрожував голова бюджетної комісії Голопристанської райради. Після наступних матеріалів депутати вирішили підійти радикально і внесли зміни в регламент. Уже всюди говорять про те, що акредитація може проводитися для кращої взаємодії ЗМІ та органів влади, щоб повідомляти останніх про заходи, але в жодному разі акредитація не може бути перешкодою на засіданнях ради. Я прийду на наступну сесію і принципово не буду акредитуватися. Якщо в когось із депутатів виникне бажання попросити мене вийти, я викликатиму правоохоронні органи і таким чином вимагатиму дотримання своїх законних прав”, - зазначив він.

Як повідомляв ІМІ, у жовтні на сайті Херсонської обласної ради було оприлюднено проект “Про нову редакцію Регламенту Херсонської обласної ради VІІ скликання”, яким вводиться норма реєстрації представників засобів масової інформації перед сесією.

26 жовтня на сайті Волинської обласної ради оприлюднено проект рішення “Про порядок доступу до засідань сесії Волинської обласної ради”, яким, зокрема, порушується законодавство про акредитацію ЗМІ.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний заявляв, що статтею 26 Закону України “Про інформацію” передбачено, що “з  метою  створення  сприятливих   умов   для   здійснення журналістами, працівниками засобів масової інформації професійної діяльності суб'єкт владних повноважень може здійснювати їх акредитацію. Усі дії,  пов'язані з акредитацією, мають ґрунтуватися на принципах відкритості, рівності, справедливості з метою забезпечення права громадськості на одержання інформації через засоби масової інформації. Відсутність акредитації не може бути підставою   для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на  відкриті  заходи,  що  проводить  суб'єкт владних повноважень”.

Liked the article?
Help us be even more cool!