ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Радіо Свобода видалило матеріал про те, що військові РФ в Україні зраджують своїм дружинам

Радіо Свобода видалило статтю на сайті російської служби "Предал семью – предаст и родину". Российские военные изменяют женам на фронте" після того, як низка українських правозахисних та медіаорганізацій виступила з вимогою визнати невідповідність цього матеріалу етиці та зняти його з публікації.

Про це йдеться у відповіді RFE / RL на запит "Детектора медіа".

"Після перевірки омбудсмана Радіо Свобода статтю було видалено", – зазначили в пресслужбі.

На сайті російської служби мовника матеріал відтепер недоступний.

Як зазначили в "Детекторі медіа", редакція також звернулася до пресслужби Радіо Свобода з проханням прокоментувати цей випадок і повідомити, які заходи вони планують вжити для того, щоб запобігти в майбутньому повторенню подібних ситуацій. Утім, мовник обмежився лише повідомленням про видалення матеріалу.

Як повідомляв ІМІ, 17 серпня 2023 року низка українських жіночих правозахисних та журналістських організацій заявила про неприйнятність риторики та шкідливість імперських наративів матеріалу проєкту "Север.Реалии" російської служби Радіо Свобода / Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL) "Предал семью – предаст и родину". Российские военные изменяют женам на фронте". Матеріал, який вийшов 11 серпня 2023 року, розповідав, як російські військові на тимчасово окупованих територіях України "зраджують" своїм законним дружинам з українками.

"Ми, українські жіночі правозахисні та журналістські організації, вкрай обурені риторикою та шкідливими імперськими наративами цього матеріалу. Зокрема, журналісткою використовуються фрази: "Женатые солдаты и офицеры находят время и на отношения с украинками", "Я думала, он герой, а он герой-любовник". Вказані наративи не тільки зміщують фокус із кровопролитної несправедливої війни, яку продовжила Росія повномасштабним вторгненням в Україну 24 лютого 2022 року, але й виправдовують сексуальне насильство під час конфлікту (СНПК), що є воєнним злочином. Подібні матеріали відбілюють міжнародних злочинців та країну-агресора Росію", – йшлося в заяві.

Автори заяви наголосили, що будь-які сексуальні дії російських військових стосовно осіб, що живуть на окупованих територіях, не можуть містити згоди та розглядатись як стосунки.

Liked the article?
Help us be even more cool!