ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Раді пропонують заборонити використовувати назви "ДНР" та "ЛНР" у ЗМІ

08.09.2016, 10:03

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, згідно з яким забороняється публічне використання назв “ДНР” та “ЛНР”, у тому числі у засобах масової інформації. Проект Закону №5086 “Про заборону пропаганди злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей” зареєстрував у парламенті 6 вересня народний депутат від “Народного фронту” Ігор Лапін.

Метою законопроекту є заборона пропаганди злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей, у тому числі шляхом недопущення: публічного заперечення злочинного характеру їх діяльності, поширення їхньої символіки, публічного використання їх назви тощо, йдеться у пояснювальній записці до документу.

Згідно з законопроектом, пропагандою злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей є - публічне заперечення злочинного характеру діяльності “Донецької народної республіки” та “Луганської народної республіки”, її виправдання, а також порушення встановленого цим Законом порядку публічного використання назв зазначених самопроголошених організацій та заборони використання їхньої символіки.

У законопроекті забороняється публічне використання назв вищевказаних злочинних організацій. “Публічне використання назв злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей, у тому числі у засобах масової інформації, забороняється”, - йдеться у законопроекті.

Замість цього пропонується використовувати такі словосполучення: “злочинна організація, самопроголошена на території Донецької області”, “злочинна організація, самопроголошена на території Луганської області” або “незаконне збройне формування”.

Також забороняється виготовлення, поширення у будь-який спосіб та публічне використання, у тому числі у засобах масової інформації, символіки вищезазначених злочинних організацій. Водночас передбачені певні виключення з цього правила, зокрема: демонстрація символіки в якості трофеїв, здобутих у ході бойових дій, в експозиціях музеїв, тематичних виставках та ін.

Законопроект передбачає відповідальність за порушення зазначених у ньому положень. Для ЗМІ - це підстава для відмови у реєстрації та/або припинення випуску друкованого засобу масової інформації. Для юридичної особи, політичної партії та іншого об’єднання громадян - підставою для припинення діяльності.

У такому випадку їх діяльність/випуск припиняється в судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, або іншого уповноваженого органу державної влади.

Також передбачено кримінальну відповідальність. Згідно з законопроектом, публічне заперечення злочинного характеру діяльності “ДНР” та “ЛНР”, її виправдання, а також виготовлення, поширення у будь-який спосіб та публічне використання, у тому числі у засобах масової інформації, символіки зазначених злочинних організацій, а так само порушення встановленого законом порядку публічного використання назв зазначених злочинних організацій, - карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Фото - uateka.com

Liked the article?
Help us be even more cool!