ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Раді пропонують заборонити арешти рахунків та майна ЗМІ для забезпечення судових позовів

30.01.2013, 02:44

Народні депутати від «Свободи» Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний 29 січня   2013 року зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації). У ньому вони пропонують заборонити арешт рахунків та майна ЗМІ задля  забезпечення судових позовів, поданих проти журналістів, повідомила прес-служба Мірошниченка.

«Сьогодні, як ніколи, нагальним є питання забезпечення в Україні свободи слова та права ЗМІ доносити до українців об'єктивну й неупереджену інформацію. Проте, з метою впливу на газети, журнали, телерадіокомпанії представники влади, чи окремі громадяни почали масово зловживати своїм правом на відстоювання честі та гідності, вимог спростування інформації щодо них у ЗМІ. У якості відшкодування моральних збитків вони виставляють через судові позови космічні суми вимог, а для забезпечення позову суди на час провадження справи приймають рішення про арешт майна чи блокування рахунків ЗМІ», - зазначив Ігор Мірошниченко.

За його словами  найбільше від «судового шантажу» потерпають регіональні ЗМІ. Саме тому він переконаний, що цей законопроект дозволить захистити журналістів від бажаючих шантажувати редакції.

Зокрема, автори законопроекту №2122 пропонують  доповнити  статтю 5 закону «Про телебачення і радіомовлення» частиною четвертою: «4. Арешт  рахунків  чи майна, що належить телерадіоорганізаціям допускається  виключно у  встановлених законом випадках на підставі рішення суду». Аналогічним формулюванням депутати хочуть доповнити статтю 2  закону  «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

Окрім цього «Свобода» хоче внести зміни у Цивільно-процесуальний кодекс України, а саме доповнити статтю 152 таким чином: «7. Не допускається забезпечення  позову  шляхом накладення арешту на рахунки чи майно, що належить засобам масової інформації, які діють на підставі Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»,   заборони  або встановлення   обов'язку  вчиняти  певні  дії  при здійсненні ними інформаційної діяльності». Аналогічним формулюванням, відповідно до законопроекту має бути доповнена стаття 67 Господарського процесуального кодексу.

Також депутати хочуть додати у частину п'яту  статті 117 Кодексу адміністративного судочинства України: «4) накладення арешту на рахунки чи майно, що належить  засобам масової інформації, які діють на підставі Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»,  заборони або встановлення обов'язку вчиняти певні дії при здійсненні ними інформаційної діяльності», пише "Телекритика".

Медіа-юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає, що законопроект в цілому не зможе вирішити проблеми зловживання позовами до ЗМІ.

“Законопроект передбачає доволі значне обмеження можливостей законно тимчасово блокувати активи ЗМІ, при чому не тільки в справах про захист честі й гідності. Але звісно, що в цілому ним не може бути вирішено проблеми зловживання позовами до ЗМІ чи тиском правоохоронних органів”, - сказав він.

Liked the article?
Help us be even more cool!