ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада закликає світову спільноту консолідуватись для звільнення Сущенка та Семени

05.10.2016, 11:56

Верховна Рада закликає парламенти країн Європейського Союзу, США, Канади і Японії консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени та засудити дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини. Про це йдеться у постанові №5220 про заяву парламенту “Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени”, яку Рада ухвалила 5 жовтня, повідомляється на сайті Ради.

У заяві зазначено, що Романа Сущенка було затримано представниками ФСБ за нез'ясованих обставин, безпідставно звинувативши у шпигунстві. Сам же він прибув на територію Росії з метою відвідати близьких родичів. Водночас у заяві наголошується на закритому суді, який 1 жовтня ухвалив рішення арештувати Сущенка на два місяці. При цьому українську сторону про факт затримання громадянина України було поінформовано лише 2 жовтня.

Станом на кінець дня 3 жовтня російські органи влади “не забезпечили реалізацію права консулів України на відвідання затриманого співвітчизника, чим грубо порушили ст. 13 Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією”.

Тому Верховна Рада висловлює глибоке занепокоєння та тривогу у зв’язку з цим неправомірним затриманням та подальшою долею українського журналіста.

“Зважаючи на схожість ситуації навколо Р. Сущенка із сценаріями затримання російськими спецслужбами інших громадян України, які на сьогоднішній день визнані міжнародною спільнотою політичними в’язнями Кремля, та цілковиту надуманість цієї справи, Верховна Рада України висловлює глибоке занепокоєння та тривогу у зв’язку з цим неправомірним затриманням та подальшою долею українського журналіста”, - йдеться у заяві.

Також парламентарі констатують, що Роман Сущенко є не єдиним українським журналістом, проти якого “сфабриковано надумані справи”. Зокрема, йдеться у заяві, проти українського журналіста Миколи Семени “також було сфабриковано справу за надуманими звинуваченнями і сьогодні проти нього в тимчасово окупованому Криму розпочинається судовий процес”.

“Не зважаючи на протести української влади і журналістських організацій, М.Семені не дозволяють виїхати з окупованого Криму на лікування”, - йдеться у заяві. Це, підкреслюють депутати, можна однозначно розцінювати як застосування тортур.

Депутати наголошують, що Семена, виконуючи свій професійний обов’язок та відстоюючи свою громадянську позицію, під час перебування на території материкової України у вересні 2015 року написав статтю “Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму”, що була розміщена на інформаційному сайті “Крим. Реалії”.

А 19 квітня 2016 року працівники ФСБ РФ обшукали помешкання Семени в тимчасово окупованому Криму, а пізніше порушили кримінальну справу за статтею про “сепаратизм” за публікації в ЗМІ.

“Ці та інші справи стосовно громадян України, які незаконно утримуються в Росії та на окупованій нею території України, є яскравим свідченням того, що Російська Федерація продовжує масово порушувати права людини, застосовуючи при цьому методи насильницького захоплення  на своїй території або викрадення з території України заручників, з наступним висуванням абсурдних звинувачень проти них. При цьому щодо затриманих українців активно застосовуються психологічний тиск та фізичні тортури”, - йдеться у заяві.

Парламентарі твердо переконані, що у вищезазначених випадках переслідування громадян України безпосередньо пов’язане із їхньою професійною журналістською діяльністю.

“Такими діями представники Російської Федерації намагаються взяти у заручники тих, для кого захист прав людини і свободи, зокрема свобода слова, становлять основоположну цінність і суть їхньої роботи, а також залякати журналістів. Така злочинна мета не повинна бути досягнута.

Звертаємося до Вас із наполегливим закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів, засудити дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини, сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до утримуваного Романа Сущенка. Лише спільними діями України та міжнародної спільноти ми можемо зупинити грубі порушення прав людини, які, на жаль, стають постійною практикою у Російській Федерації”, - йдеться у заві.

Заява адресована парламентам держав-членів Європейського Союзу, США, Канади і Японії, Європейському Парламенту, діючому голові ОБСЄ, міністру закордонних справ ФРН Франку-Вальтеру Штайнмайєру, представнику Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи засобів масової інформації Дуні Міятович.

Як повідомляв ІМІ, 23 вересня позаштатний оглядач Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії, всеукраїнської щоденної газети “День” Микола Семена, який переслідується в окупованому Криму російською владою, заявив, що свавілля репресивної системи в Криму повинно бути припинено. Але цього не станеться без міжнародного правового контролю за ходом справ і за правовою ситуацією в Криму.

3 жовтня українське національне агентство “Укрінформ” заявило про неправомірне затримання 30 вересня у Москві (Росія) власного кореспондента агентства у Франції Романа Сущенка за звинуваченням “у шпигунстві”.

ФСБ Росії підтвердила затримання кореспондента українського національного агентства “Укрінформ” Романа Сущенка. ФСБ його ідентифікує як кадрового співробітника української військової розвідки полковника, який збирав відомості про діяльність російських Збройних сил. Порушено кримінальну справу за статтею “Шпигунство”, ведеться слідство.

1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував на два місяці громадянина України, кореспондента “Укрінформу” Романа Сущенка, обвинуваченого в шпигунстві.

Захист затриманого в Москві за звинуваченням у шпигунстві громадянина України, кореспондента “Укрінформу” Романа Сущенка заперечує його причетність до шпигунської діяльності.

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликає Росію негайно звільнити журналіста українського інформаційного агентства “Укрінформ” Романа Сущенка, якого було заарештовано за звинуваченням у “шпигунстві” в Москві 30 вересня.

Заява ФСБ Росії про нібито причетність кореспондента Укрінформу Романа Сущенка до Головного управління розвідки Міноборони України абсолютно не відповідає дійсності.

Захист оскаржив рішення Лефортовського суду Москви про арешт кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка.

Фото - newssky.com.ua

Liked the article?
Help us be even more cool!