ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада Європи презентує нову модель фінансування НСТУ

10.04.2019, 16:00

10 квітня консультанти Ради Європи презентують нову модель фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України народним депутатам, які входять у комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

Про це сказала старша спеціалістка проекту “Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні” Галина Смірнова під час презентації експертного звіту Ради Європи “Нова система фінансування Суспільного мовника — чому це необхідно?”, повідомляє “Суспільне.Детектор медіа”.

Під час презентації “Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні” консультанти Ради Європи Маріус Драгомір (Угорщина) та Віктор Мазярчук, а також секретар Наглядової ради ПАТ “НСТУ” Вадим Міський розповіли, яка модель фінансування Суспільного мовника в Україні найменш ризикована.

Маріус Драгомір навів приклади фінансування суспільних мовників у різних країнах і сказав, що немає найкращої формули, кожна країна шукає свою модель.

Він розповів про рішення, якого дійшли, досліджуючи різні варіанти фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ).

У звіті пропонують внести зміни до поточної моделі фінансування:

  • запобіжники проти урядового втручання;
  • визначений спеціальний фонд Державного бюджету, що наповнюється за допомогою ренти (плати) за користування радіочастотним ресурсом.

Віктор Мазярчук додав, що фінансова потреба НСТУ не може бути на одному рівні. Він вважає, що компанія має чітко сказати, скільки їй необхідно коштів на якісне фінансування, а відповідно, функціонування. “Зараз є дискусія: дали менше, ніж потрібно. Я б хотів, щоб говорили предметно про те, що є стратегія в детальних розрахунках, з неї не буде виконано таких-то пунктів, якщо не буде відповідного фінансування”, – розповів він.

За словами Віктора Мазярчука, важливо також за умови впровадження нової моделі фінансування убезпечити Суспільний мовник від можливих політичних впливів через предмет фінансування. Оскільки існують такі ризики через політичне рішення.

На думку Вадима Міського, перед НСТУ на сьогодні стоїть три завдання. “Зміцнення нинішніх гарантій фінансування шляхом зміни моделі фінансування з держбюджету, розвиток альтернативних шляхів надходжень коштів і підвищення обізнаності Суспільного мовника – це три речі, над якими компанія повинна невпинно працювати найближчі роки”, – розповів Міський.

Член правління ПАТ “НСТУ” Родіон Никоненко сказав, що, якби НСТУ отримувала 100% фінансування, як це передбачено згідно з законом, тоді б компанія могла функціонувати, а не виживати.

“Оскільки ми працюємо з бюджетними коштами, то виходимо з цієї суми. Можу сказати, що люди, які розробляли і впроваджували закон "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", конструктивно підійшли до цього питання, і ці розрахунки, можу підтвердити, є більш-менш адекватні”, – сказав член правління НСТУ.

Він пояснив, що наразі з бюджету НСТУ заробітна плата становить 70%, частина коштів іде на податки з нерухомості, комунальні послуги, трансляцію. На власний продукт та оновлення техніки, яка в компанії не оновлювалася з 1997 року, залишається 10%.

“Ми займаємося диверсифікацію, розвиваємо альтернативні джерела фінансування: здаємо в оренду приміщення, це 1 % від потреб компанії, надходження від реклами було збільшено, сьогодні це 10% від потреб компанії”, – розповів Родіон Никоненко.

Нагадаємо, 5 квітня 2018 року наглядова рада Суспільного мовлення схвалила пропозиції щодо зміни моделі фінансування НСТУ, розроблені Вадимом Міським, програмним директором ГО “Детектор медіа”, які передбачають встановлення більш захищеного і прозорого механізму фінансування Суспільного мовлення за допомогою спрямування до спецфонду Держбюджету 50% фактичних надходжень від ренти за користування радіочастотним ресурсом на фінансову підтримку НСТУ. Експерти з питань публічних фінансів Ради Європи Юрій Джигир та Катерина Майнзюк вважають, що така модель дозволить обмежити можливості політичного впливу на щорічний бюджет компанії.

У січні 2019 року експерти Ради Європи Маріус Драгомір (Угорщина), Таня Кершеван Смоквіна (Словенія) та Віктор Мазярчук (Україна) назвали в Страсбурзі оптимальний спосіб вирішення проблеми фінансування НСТУ. Він базується на новій моделі фінансування, що передбачає виокремлення надходжень від рентної плати за користування радіочастотним ресурсом у спецфонд Держбюджету України та цільове спрямування їх на фінансову підтримку НСТУ. Ця модель є оптимальною, оскільки вона диверсифікує джерела фінансування (хоча вони походять з одного ресурсу), значно послаблюючи вплив влади на скорочення державного асигнування щороку, зазначили експерти Ради Європи.

Раніше голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг заявляв, що офіс Ради Європи підтримує проведення експертизи й консультації розроблення нової моделі фінансування Суспільного мовлення та закликав українську владу подумати про зміну моделі фінансування.

У держбюджеті на 2019 рік на фінансову підтримку ПАТ “НСТУ” закладено 1 млрд грн, що становить приблизно 57% від суми, яка передбачена законом та мала б у 2019 році складати не менше 0,2% видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що становить не менше 1,818 млрд грн.

Liked the article?
Help us be even more cool!