ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада восени розгляне законопроекти у сфері інформаційної безпеки – Парубій

03.09.2018, 12:39
Фото - rbc.ua

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив на необхідності ухвалити закони у сфері інформаційної безпеки, щоб захистити українців від людей, які “відкрито працюють на країну-агресора”. Про це спікер заявив 3 вересня на засіданні погоджувальної ради ВР, повідомляє LIGA.net.

За його словами, восени потрібно буде ухвалити низку законів, зокрема і у сфері інформаційної безпеки.

“На жаль, за літо на внутрішній інформаційний простір було кілька атак, у тому числі з боку тих людей, які відкрито працюють на країну-агресора”, – уточнив він, не називаючи прізвищ.

Парубій нагадав, що для виконання закону про національну безпеку парламент повинен ухвалити закони про СБУ, розвідку, державне оборонне замовлення і парламентський комітет, який контролюватиме органи розвідки.

Як повідомляв ІМІ, 12 липня 2018 року народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник (“Блок Петра Порошенка”), Дмитро Тимчук (“Народний фронт”) і Тетяна Чорновол (“Народний фронт”) зареєстрували законопроект №6688 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері”, який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України.

Законопроект майже повністю дублює норми законопроекту з аналогічною назвою № 6676, зареєстрованого 10 липня членами Комітету з нацбезпеки й оборони Андрієм Тетеруком (“Народний фронт”) та Іваном Вінником (БПП). Однак законопроекти зареєстровані не як альтернативні, а як окремі, хоча й регулюють ідентичне питання – можливість блокування інтернет-ресурсів і сервісів.

Законопроекти передбачають можливість тимчасового блокування (обмеження) доступу до визначеного (ідентифікованого) інформаційного ресурсу (сервісу) в інформаційно-телекомунікаційних мережах (системах) за рішеннями суду, слідчого судді, слідчого, прокурора, Ради національної безпеки й оборони. Законопроекти запроваджують нові обов’язки операторів і провайдерів та нові штрафи для них, передбачають нові повноваження державних органів – зокрема, ведення єдиного реєстру заблокованих ресурсів, містять нову термінологію.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини та керівники Української Гельсінської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи заявили, що законопроект №6688 щодо досудового блокування в інтернеті зазіхає на права людини та підриває саму суть права на свободу вираження поглядів.

Інтернет-асоціація України (ІнАУ), коментуючи ці законопроекти, закликала народних депутатів не допустити підтримки антидемократичних, диктаторських підходів щодо вирішення безпекових питань в інформаційній сфері.

Коаліція “За вільний Інтернет” підготувала аналіз пропозицій та свої рекомендації до проекту закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері” №6688, який вони вважають загрозливим для свободи вираження поглядів.

Liked the article?
Help us be even more cool!