ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила за основу законопроєкт щодо субсидіювання оренди книгарням

25.01.2022, 14:33
Фото – networkokulu.ne
Фото – networkokulu.ne

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт, що пропонує субсидіювати оренду українським книгарням, а також надавати неповнолітнім сертифікати на книги.

За законопроєкт №6287 “Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження” проголосували 278 народних депутатів, повідомляє “Економічна правда”.

Документ пропонує програму державної підтримки для українських книгарень, що продаватимуть книги українською мовою та/або мовами ЄС і мовами корінних народів України з використанням касових апаратів (РРО) у книгарнях.

Таким книгарням пропонують надавати державну субсидію для відшкодування витрат на оренду приміщення. Сума субсидії не може перевищувати вартість оренди, а також не може бути більшою за 20% доходу, отриманого з продажу книжок у відповідній книгарні.

Субсидія надаватиметься щоквартально з першого кварталу 2023 року: для цього книгарням потрібно буде звернутися до Українського інституту книги.

Крім того, документ пропонує надавати українцям сертифікат на придбання книг при народженні та в 14 років, під час отримання паспорта. Сума сертифіката становитиме третину прожиткового мінімуму (0,3 ПМ). На початок 2023 року, коли плануються перші виплати, він становитиме 2684 грн, тобто отримати на книгу можна буде 805,2 грн.

Щодо бюджетного обґрунтування, розмір видатків на субсидії книгарням залежатиме від їхньої кількості. Проте очікувана сума видатків з бюджету  2023 року становитиме від 52 до 86 млн грн. 

Натомість на сертифікати пропонується витрачати близько 470–480 млн грн щороку. У подальші роки обсяг цих видатків у перерахунку на прожиткові мінімуми за відповідний рік істотно не зміниться, зазначають автори документа.

Вони зазначають, що така підтримка української книги дозволить збільшити мережу книгарень у чотири-п'ять разів, що спричинить створення щонайменше 5 тисяч нових робочих місць.

Liked the article?
Help us be even more cool!