ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада прийняла закон, який засекретить держзакупівлі

05.07.2012, 00:54

4 липня 2012 року Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроект №9634 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель», який передбачає виведення з-під дії тендерних процедур значної частини державних закупівель і, відповідно, неоприлюднення інформації про них, повідомляють «Наші Гроші».

Законопроект був розроблений Кабінетом Міністрів, проголосували за нього 241 депутат з правлячої більшості. За прийняття закону проголосували 184 депутати з фракції Партії регіонів, решту голосів дали фракції Компартії, Блоку Литвина та 12 позафракційних нардепів.

Законопроект передбачає виключення з-під дії закону «Про здійснення державних закупівель» тендерів контрольованих державою підприємств, які проводяться за власні кошти таких підприємств.

Також законопроект №9634 розширює перелік закупівель, які можуть здійснюватись без виконання закону про держзакупівлі. В тому числі з під дії закону виведено придбання, оренда землі, будівель, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будівель, іншого нерухомого майна.

Законопроект було прийнято без обговорення після хвилинного виступу доповідача Олексія Плотнікова (ПР). Закон вступить в дію після підписання президентом Віктором Януковичем і опублікування.

На думку народного депутата від НУНС Лесі Оробець, «держпідприємства можуть бути тотально виведені з-під дії тендерних процедур напередодні виборів».

«Ідеться про легалізацію безконтрольного розкрадання 250 мільярдів гривень державних коштів, які не фіксуватимуться навіть у “Віснику державних закупівель”… В разі набуття проектом сили закону ніхто і ніколи вже не знатиме ні про угоди, ні про їх обсяги, ні про кінцевих отримувачів наших з вами грошей», – зазанчила вона.

За підрахунками “Наших Грошей”, в 2011 році в “Віснику державних закупівель” було опубліковано оголошення про державні закупівлі на суму 373,43 млрд грн, що на чверть перевищувало державний бюджет України. За шість місяців цього року в “ВДЗ” опубліковано оголошення про проведені тендери на суму 307,75 млрд грн.

Liked the article?
Help us be even more cool!