ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада хоче заборонити нардепам передчасно повідомляти про рішення засідань

10.02.2023, 14:49
Фото – Суспільне
Фото – Суспільне

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді заборонити депутатам під час дії воєнного стану поширювати в будь-який спосіб інформацію про результати пленарного засідання парламенту раніше, ніж через одну годину після його закриття.

Відповідний проєкт закону №9005 “Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони поширення інформації про пленарне засідання Верховної Ради України під час дії воєнного стану” був зареєстрований 9 лютого.

“Під час дії воєнного стану в Україні народному депутату забороняється поширювати в будь-який спосіб інформацію про час, місце, перебіг і результати проведення (продовження) пленарного засідання раніше ніж через одну годину після закриття цього пленарного засідання або оголошення перерви в триваючому пленарному засіданні”, – йдеться в проєкті закону.

Якщо ж депутат порушить заборону, нардепи пропонують Раді без обговорення ухвалити рішення про позбавлення такого парламентаря права брати участь у пленарних засіданнях на строк до п’яти днів таких (такого) засідань.

“За ці дні такому народному депутату не виплачується заробітна плата та не здійснюються виплати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень відповідно до закону”, – йдеться в законопроєкті. 

Депутат зобов'язаний буде покинути пленарне засідання, якщо за таку пропозицію проголосують не менш ніж одна третина нардепів від конституційного складу Верховної Ради.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що положення спрямовані на убезпечення роботи Верховної Ради України як єдиного органу законодавчої влади в Україні від загроз, пов’язаних з військовими діями держави-агресора.

“У зв’язку з цим завчасне (раніше ніж через годину після закриття пленарного засідання або оголошення перерви в триваючому пленарному засіданні) поширення інформації про проведення пленарного засідання створює потенційну небезпеку для життя і здоров’я народних депутатів України та інших осіб, які присутні на такому засіданні, що є неприпустимим”, – йдеться в записці.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну журналісти не мають доступу до Верховної Ради. Також немає онлайн-трансляцій сесій.

Liked the article?
Help us be even more cool!