ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада дозволила обмежувати доступ до інтернет-ресурсів без рішення суду

16.01.2014, 16:44

Верховная Рада дозволила Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) обмежувати доступ до інтернету на підставі висновку експерта. На даний момент обмеження доступу до веб-ресурсу можливо тільки на основі рішення суду, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За ухвалення законопроекту №3879 проголосувало 235 з 226 необхідних для ухвалення рішення депутатів. Автори законопроекту народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко та Володимир Олійник.

Законопроект, зокрема, передбачає внесення змін до закону "Про телекомунікації", що розширюють повноваження НКРЗІ можливістю приймати рішення щодо обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі інтернет, через які здійснюється розповсюдження інформації, що суперечить закону, або через які здійснюється діяльність інформагентств без державної реєстрації. Рішення має прийматися на підставі висновку експерта про приналежність інформації до такої, поширення якої суперечить закону.

Також Нацкомісія уповноважена приймати рішення про відновлення доступу до веб-ресурсів в разі усунення незаконної інформації з сайту.

Рішення про обмеження доступу може бути оскаржене в суді.

Ініціювання розгляду питань, пов'язаних з обмеження доступу до веб-ресурсів, здійснюються у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

У пояснювальній записці до законопроекту, зокрема, зазначається, що соціальні мережі використовуються для розпалювання ворожнечі на соціальному, національному, політичному та мовному грунті. "Нерідко під виглядом самоорганізації громадян інтернет використовується для маніпулювання ззовні, в результаті чого здійснюється істотне зростання кофліктності, жорстокості, безжальності і насильства серед населення, що призводить до зниження рівня моральності та системного порушення збитку законним правам та інтересам громадян і суспільства, інтересам держави в цілому", - наголошується в записці.

Крім того, прийнятий закон вводить обов'язок операторів і провайдерів телекомунікацій на підставі рішення комісії здійснювати обмеження доступу своїх абонентів до таких сайтів.

Закон також зобов'язав операторів, які використовують телекомунікаційні мережі, за свій рахунок купувати і встановлювати на мережах технічні засоби, необхідні для здійснення оперативно-розшукових заходів, тоді як раніше закон зобов'язував операторів тільки встановлювати такі засоби за свій рахунок.

Ще однією зміною в закон "Про телекомунікації" є норма обов'язкового ліцензування надання послуги доступу до інтернету (раніше інтернет-провайдери тільки вносилися до реєстру НКРЗІ і не ліцензувалися).

Liked the article?
Help us be even more cool!