ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада додатково врегулювала страхування журналістів, які працюють у зоні бойових дій

Фото – Стас Юрченко, Ґрати

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №11153 про страхування журналістів, які працюють у зоні бойових дій. 

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин на своїй фейсбук-сторінці.

Законопроєкт №11153 про внесення змін до статті 15 Закону України “Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста” 10 жовтня підтримали 275 народних депутатів.

Законопроєкт доповнює статтю 15 закону про держпідтримку медіа частинами восьмою і дев’ятою такого змісту:

  • Суб’єкти у сфері медіа за рахунок своїх коштів або за рахунок будь-яких інших не заборонених законом джерел зобов’язані страхувати життя, здоров’я, працездатності журналістів та інших своїх працівників від нещасного випадку на період їх відрядження в райони ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасово окуповані території України.
  • Порядок та умови такого страхування визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері медіа, інформаційній та видавничій сфері, за погодженням з Національним банком України.

Водночас Юрчишин пояснив, що норма про страхування вже існувала, але не була дієвою. 

“Неможливо було застрахувати кореспондентів, які висвітлюють події в гарячих точках, адже страхові компанії не отримували ліцензій на свою діяльність за видом страхування, вказаним у законі. У новому законі вирішується законодавче регулювання цього питання. Тепер медіа може застрахувати життя, здоров’я та працездатність свого працівника на час відрядження в зону бойових дій або на тимчасово окуповані території за рахунок власних коштів або інших незаборонених джерел (міжнародних / грантових)”, – написав він.

На думку юриста ІМІ Романа Головенка, “якщо закон буде підписаний президентом, то він вимагатиме, щоб порядок та умови страхування журналістів визначалися центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері медіа, інформаційній та видавничій сфері, за погодженням з Національним банком України. Тобто необхідно буде ухвалити ще підзаконний акт для регулювання такого страхування”.

За словами Ярослава Юрчишина, детальніший порядок та умови такого страхування будуть визначені на підзаконному рівні Міністерством культури та стратегічних комунікацій України за погодженням з Нацбанком протягом місяця з дня набрання чинності цим законом.

Нагадаємо, за основу Верховна Рада ухвалила цей законопроєкт №11153 16 липня 2024 року. 

Liked the article?
Help us be even more cool!