ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Письменника Доржа Бату звинуватили у фальсифікуванні біографії, він заперечив

08.12.2022, 14:49
Фото – фейсбук Доржа Бату
Фото – фейсбук Доржа Бату

Журналіст і співзасновник партії “Демократична сокира” Віктор Трегубов заявив, що письменник Дорж Бату (справжнє ім'я Андрій Васильєв) вигадав свою біографію: ніколи не працював у NASA і в космічній галузі загалом. Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці.

Трегубов стверджує, що через власні джерела в NASA перевірив, чи працював там Дорж Бату.

“НАСА почали власне розслідування і повідомили Андрієві, що так не можна.… Він певний час продовжував. Тоді йому прийшло попередження про можливий судовий позов. Тут він вняв. І “служба в NASA” різко змінилася “працею на надсекретному проєкті”. А тих, хто ще посилається на НАСА, Андрій обережно виправляє. Бо так можна і зі США поїхати”, – написав Трегубов.

Сумніви в Трегубова щодо Бату виникли ще декілька років тому, коли в одній з фейсбук-груп Дорж писав про свою роботу в NASA на базі в Коннектикуті, де базувався 103 авіаполк Національної гвардії США, відомий як Flying Yankees, під командуванням полковника Вескота. Трегубов попросив Доржа показати фото чи відео Вескота. Бату спершу казав, що той не любить фотографуватися, потім надіслав фото. Трегубов скористався пошуком за фото і з'ясував, що воно було з візиту Flying Yankees до Австралії у 2013 році. Але в описі візиту не згадували про Вескота. Також він додав, що не знайшов інформації про полковника на сайті Flying Yankees.

Після цього, зазначив Трегубов, Бату його забанив у фейсбуці.

Також Трегубов стверджує, що полковник Вескот, Франческа та інші герої книжок Доржа Бату – вигадані персонажі. “Я поважаю право автора на художній вимисел. Але в усіх тих випадках, коли Андрій посилається на їхнє реальне існування, наприклад продає “квітку з берета Вескотта”, як він зараз робить, він шахраює. Навіть якщо він ці гроші потім справді перераховує на ЗСУ, певно, не треба так. Кажу як, власне, представник ЗСУ”, – зазначив Трегубов.

Крім того, він стверджує, що Бату облишив журналістику не через особисті причини, а нібито через те, що отримав “вовчий квиток” за вигадане інтерв’ю з російським політиком Олексієм Навальним для “Голосу Америки”.

У відповідь Дорж Бату заявив, що спочатку вирішив ігнорувати “цю відверту маячню”, але змінив свою думку, оскільки “це завдало болю моїм рідним та друзям”.

Він заявив, що востаннє спілкувався з Трегубовим у 2019 році й ніколи його не банив.

Бату наголосив, що не працює держслужбовцем, ніколи ним не був: “Працював і працюю на умовах контракту на приватні компанії, які виконують замовлення державних органів. Ці приватні компанії не розголошують інформацію про своїх штатних працівників”. Також він зазначив, що ніколи не робив заяв від імені жодної установи, з якою співпрацював.

Крім того, Васильєв заявив, що з “вовчим квитком” з російської служби “Голосу Америки” його ніхто не виганяв. “Після випадку з Навальним, я пропрацював там ще півтора року і звільнився на початку літа 2013-го”, – написав він і додав, що публічно говорив про цей випадок не раз та описав у книжці “Франческа. Повелителька траєкторій”.

Також Дорж Бату наголосив, що реальних імен прототипів своїх літературних персонажів не розкриває, а документалістики не пише.

Крім того, він пообіцяв окремо надати звіт за автівки й кошти, які збирає для ЗСУ.

“Я не буду продовжувати обговорення цієї теми в соцмережах і перейду до консультацій про перенесення обговорення в юридичну площину”, – написав Бату.

Liked the article?
Help us be even more cool!