ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Притягнення журналістів до відповідальності за публікацію "списку 47" дорівнює нулю – медіа-юристи

06.06.2018, 16:24
Фото - скріншот з онлайн-трансляції Громадського

Притягнення журналістів до кримінальної відповідальності за публікацію “списку 47” дорівнює нулю. До відповідальності можуть притягнути лише правоохоронців або осіб, яким під розписку повідомлено, що це таємниця слідства. Так вважають медіа-юристи Людмила Панкратова (“Платформа з прав людини”) і Роман Головенко (Інститут масової інформації), повідомляє “Детектор медіа”.

“СБУ порушила кримінальну справу за розголошення таємниці матеріалів досудового слідства. Вони посилаються на 387 статтю Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за такі дії. У цієї статті є “спеціальний суб’єкт”. “Спеціальний суб’єкт” означає особу, якій за посадовими обов’язками ці матеріали є відомі. Це слідчий, прокурор або адвокат. Або інші особи, які давали підписку про нерозголошення матеріалів досудового розслідування. Тобто це можуть бути свідки, яких ознайомили з цими матеріалами і які надали підписку. “Неспеціальний суб’єкт” - це журналісти. От якщо вони не давали підписку про розголошення матеріалів досудового розслідування, вони не можуть бути “спеціальним суб’єктом” по цій статті Кримінального кодексу”, - зазначила Панкратова.

За її словами, розслідування може проводитись, але до відповідальності журналістів навряд чи притягнуть.

“Що притягнуть до відповідальності журналістів, така можливість прямує до нуля. Я думаю, що ні. Є навіть таке спеціальне звільнення від відповідальності, наприклад у законі “Про друковані засоби масової інформації та пресу”. В ст. 42 вказано, що не несе відповідальності журналіст та редакція, якщо поширюється таємниця, охоронювана законом, проте журналістами не було здобуто цю інформацію незаконним шляхом.

І далі законодавець розвиває цю тему. Він каже про те, що є захист джерел інформації. Ця норма кілька разів згадується в різних законах. Зокрема, у ст. 25 закону "Про інформацію", у ст. 26 "Про друковані засоби масової інформації та пресу" там, де вказано, що журналіст має право не розкривати джерела інформації і зобов’язаний охороняти свої джерела”, - зазначила юристка.

Водночас, зауважує Панкратова, якщо ж такі дані передав “спеціальний суб’єкт”, то його можуть притягнути до відповідальності за розкриття матеріалів досудового розслідування.

“Щодо розкриття джерел. Ст. 162 Кримінально-процесуального кодексу України говорить про "Речі і документи, які містять охоронювану законом таємницю". І в першій же частині першого пункту все починається відразу з: "Інформація, що знаходиться у володінні ЗМІ або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації". Це означає спеціальний порядок доступу до матеріалів, який є в журналістів, тільки через ухвалу слідчого судді. Доступ до речей та документів можливий тільки за ухвалою суду. Але, більше того, ця ухвала суду передбачатиме, що слідчий матиме доступ до документів для того, щоб визначити, хто їм цю інформацію передав. Але суд не може змусити журналістів свідчити на розкриття джерел. Тобто такі міжнародні норми захищають не тільки журналіста, а ще й право мати оці от таємні джерела.

Я думаю, що далі СБУ звернеться до суду для того, щоб отримати ухвалу про доступ до речей та документів “Страни.ua”, - сказала Людмила Панкратова.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко висловив таку саму позицію. “За це можна притягнути до відповідальності лише правоохоронця або того, хто був під розписку повідомлений про збереження таємниці слідства. Звісно, що СБУ може попросити розкрити джерело, але журналісти будуть зобов’язані лише рішенням суду, а так це більше як прохання”, – сказав він.

Нагадаємо, 5 червня інтернет-видання “Страна.ua” оприлюднило список 47 журналістів і блогерів, які нібито могли стати жертвами на замовлення спецслужб РФ разом із журналістом Аркадієм Бабченком. Пізніше список з 47 особами опублікувала “Українська правда”.

5 червня речниця СБУ Олена Гітлянська заявила, що спецслужба нікому не передавала список із 47 журналістів і блогерів, які могли стати потенційними жертвами російських спецслужб

5 червня СБУ відкрила кримінальне провадження щодо розголошення відомостей досудового розслідування в публікації одного з інтернет-видань зі списком осіб, які могли стати жертвами російських спецслужб разом із журналістом Аркадієм Бабченком.

Liked the article?
Help us be even more cool!