ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прямий заявив про напад силовиків на знімальну групу в Жовтих Водах

02.11.2022, 17:10
Фото – скриншот з відео Прямого
Фото – скриншот з відео Прямого

Телеканал “Прямий” повідомив про напад на знімальну групу каналу вночі 2 листопада в місті Жовті Води на Дніпропетровщині. 

Як повідомляє канал, журналісти виконували редакційне завдання, знімаючи протести працівників тютюнової фабрики, які встановили намети у дворі й цілодобово чергували на її території.

“Сьогодні близько другої ночі силовики зрізали металевий паркан та ввірвалися на територію (фабрики. – Ред.). Вимагали від журналістів залишити територію, а потім почали бити їх та учасників акції. Силовики з наліпками СБУ побили оператора та розтрощили відеокамеру телеканалу. Усе це супроводжували нецензурною лайкою. Загалом на територію ввірвалося близько 300 представників силових структур. Люди в масках показали лише шеврони “СБУ”, ні обличчя, ні посвідчення. За словами свідків, там були представники також інших силових структур”, – повідомив канал.

Постраждалими є журналістка Галина Федорченка та оператор Олександр Дубина.

Як розповів Олександр Дубина, працівники СБУ заборонили йому зйомку, коли він представився.

“Коли зайшли працівники СБУ, вони сказали всім стороннім покинути територію. До мене підійшов хтось зі співробітників СБУ, спитав хто я. Я представився — хто і з якого каналу. У відповідь мені сказали, що знімання заборонене, бо проходять слідчі дії. Я попросив цю людину представитись і показати документи. У відповідь мені ще раз сказали покинути територію. Потім хтось із силовиків наказав виставити мене за територію. Я пішов на вихід, зробив кілька кроків і мене почали підганяти зі словами “Іди швидше”, - розповів оператор.

За його словами, працівники СБУ підганяли його на вихід з території фабрики ударами по голові, спині й ногах. Крім того, правоохоронці розбили його камеру.

“Після того, як я представився представником преси, у відповідь почув “На коліна!” і “Упав мордою в підлогу й лежати!”. Мені наказали повзти. Я повз на колінах. Співробітник СБУ сказав стати навприсядки й іти таким способом. Я так не міг іти швидко, бо кількома хвилинами раніше мені перебили ногу. У відповідь почув “Швидше бл*ть!”, я прискорився, наскільки міг”, - зазначив Дубина.

Олександру допоміг один з працівників фабрики, якого також побили.

“Він мене повів далі від території. Кілька разів дорогою нас зупиняли представники СБУ і поліції, уже не били, але й особливого інтересу до того, звідки ми побиті йдемо - не виявили. Врешті ми вийшли з цього оточення”, - додав оператор “Прямого”.

Журналістку Галину Федорченко працівники СБУ притиснули до стіни, розповіла вона.

“Потім працівники фабрики сказали, що під’їхали авто з силовиками. Усі працівники почали збиратися внизу на центральному вході. Я на шию вдягла посвідчення преси. Люди у формі підійшли до воріт і кричали: “Сторонні покиньте території, ви заважаєте слідству”. Працівники кричали “ганьба”, вимагали показати документи, на якій підставі ті приїхали. Ніхто не показав. Силовики болгаркою почали різати ворота”, - поділилась вона.

“А потім в одну секунду все стрімко змінилось. Хтось дав силовикам команду, (що саме не розібрала), нас притисли до стіни цеху, камеру іншої групи вибили з рук, а телефони хотіли забрати. У цей час інша журналістка намагалась знімати відео на телефон. Нас почали виштовхувати силоміць, дівчинці викрутили руки, вона кричала, іншому оператору також викрутили руки. Силовики штовхали нас до виходу з території. Навіть не дали змоги забрати речі. Навколо фабрики було оточення силовиків, навіть близько до території підійти було неможливо”, - розповіла журналістка.

Речниця Державного бюро розслідувань Тетяна Сап'ян у коментарі ІМІ зазначила, що інформація про інцидент із журналістами дійсно є в бюро, але деталі та обставини нині вивчають співробітники ДБР.

Liked the article?
Help us be even more cool!