ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Проєкт законодавства ЄС про штучний інтелект може зашкодити Європі – відкритий лист

30.06.2023, 12:37
Фото – Unsplash
Фото – Unsplash

Запропоноване ЄС законодавство про штучний інтелект поставить під загрозу конкурентоспроможність і технологічну самодостатність Європи. Про це йдеться у відкритому листі, підписаному більш ніж 160 лідерами компаній – від Renault до Meta, передає Reuters.

Зазначається, що цього місяця посадовці Євросоюзу погодили добірку законопроєктів, які зобов’язують системи на кшталт ChatGPT маркувати створений ШІ контент, сприяти розрізненню між діпфейками й справжніми зображеннями та мати механізми для боротьби з незаконним контентом.

Відтоді, як ChatGPT набув популярності, було оприлюднено кілька відкритих листів, автори яких закликали до регулювання ШІ й писали про "загрозу вимирання людства через ШІ".

Серед цих авторів були, зокрема, Ілон Маск, гендиректор OpenAI Сем Алтман, а також Джоффрі Гінтон і Йошуа Бенжіо. 

Натомість Янн ЛеКун, який працює в Meta, у п’ятницю підписав листа з критикою регулювань ЄС. Листа також підписали директори різноманітних компаній – від іспанського провайдера зв’язку Cellnex до французького розробника програмного забезпечення Mirakl й німецького інвестиційного банку Berenberg. 

Ані ці компанії, ані Renault і Meta не відреагували на прохання прокоментувати новину.

Автори листа попереджують, що запропоновані ЄС правила передбачають, що генеративний ШІ жорстко регулюватиметься, а компанії-розробники таких систем муситимуть піти на значні збитки заради дотримання цих норм та зіткнуться з невиправдано високими ризиками відповідальності.

Через таке регулювання надзвичайно інноваційні компанії можуть зрештою переїхати за межі Європи, а інвестори – припинити вкладатися в розвиток європейського ШІ загалом, ідеться в листі.

Алтман, який у травні погрожував, що ChatGPT піде з Європи, якщо дотримуватися тамтешніх законів про ШІ стане заскладно, пізніше переглянув свою позицію й заявив, що компанія не має наміру йти з європейського ринку.

Як повідомляв ІМІ, 30 травня провідні лідери в галузі штучного інтелекту, зокрема гендиректор OpenAI Сем Алтман, разом з експертами й професорами порушили питання "загрози вимирання людства через ШІ", закликавши законотворців розглядати її на рівні з ризиками від пандемій і ядерної війни.

У березні бізнесмени Ілон Маск, Стів Возняк і група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

Liked the article?
Help us be even more cool!