ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Проросійські боти прославляли РФ під відео з Дня Соборності України в Подгориці

30.01.2023, 12:29
Фото – Facebook-сторінка Михайла Шматова
Фото – Facebook-сторінка Михайла Шматова

Відео з акції до Дня Соборності України, яка 22 січня відбулася в столиці Чорногорії Подгориці, спричинило негативну реакцію в ТікТок від проросійських ботів та жителів балканських країн, які підтримують війну Росії проти України. 

Про це ІМІ розповіла авторка відео, українська журналістка-фрилансерка Анна Носова, яка нині живе в Чорногорії.

За її словами, захід влаштувало Посольство України в Чорногорії. Загалом акція зібрала 120–130 людей.

Як розповіла журналістка, різкої реакції на відео у Facebook та Instagram не було, а ось у ТікТок було багато негативу від проросійських ботів та жителів балканських країн, які підтримують Росію у війні проти України.

“Зазвичай я використовую Facebook, а тут згадала, що в мене ще є ТікТок, і виклала відео там. Я вважала, що це молодіжна соціальна мережа і нічого серйозного там узагалі не відбувається. До того я викладала в ТікТок якісь мандрівки Чорногорією або якимись іншими країнами. Нічого про Україну та війну там не було. Один раз публікувала ролик, коли був День волонтера, але там були і чорногорські прапори, і українські. І з того відео не дуже було зрозуміло, що то прямо Україна-Україна”, – розповіла Анна.

Із відео з Дня Соборності було зрозуміло, про що воно: на ньому були українські прапори, красномовними були й гештеги, говорить Анна Носова.

“Я думаю, що за цими гештегами понабігли ці боти. Я запостила і за годину помітила надзвичайну активність. Думаю, що там взагалі в тому ТікТоку відбувається. А там набігли і ті, хто проти України, і та, хто, навпаки, за Україну. Тобто не можна сказати, що там лише проросійські боти: переважно там відповідають балканці, бо там хорватська, сербська або чорногорська мови. Останніми днями там уже пишуть німецькою та іспанською, англійською”, – зауважила Анна.

@anna_balkanna #чорногорія #podgorica?? #деньсоборності #ланцюгєдності #козацькомуродунемапереводу #jerryheil ♬ КОЗАЦЬКОМУ РОДУ - Jerry Heil

 

Нині в того ролика 32 тисячі переглядів. На момент публікації відео в Анни в акаунті в ТікТок було близько 100 підписників. Тепер приблизно 400.

“Особливо цікаво було спостерігати, як пишуть проросійські боти, серби. Я розумію, що там не тільки боти, а явно живі справжні люди. У перші дні вони писали переважно просто “Слава Росії!” або – “Путіну”. На другий день вони почали писати про нацизм і те, що Зеленський – нацист. Навіть Навального згадали. На третій день написали кілька разів, що Україна корумпована, на 122-му місці в рейтингу. Я потім подивилася, а той рейтинг вийшов пів року тому, і Росія там на 136-му місці. А що нижче сходинка, то гірше. Тобто 136-те гірше, ніж 122-ге. І це вони, звичайно, не згадують. Мені дуже сподобався коментар-відповідь до теми про 122-ге місце. Хтось написав, що це не заважає Путіну піти геть з української території, бо яка різниця, який у нас рівень корупції до того, що вони приперлися в нашу країну”, – зазначила Анна Носова.

Згодом, каже, була ще одна інформаційна хвиля: просувався меседж про те, що “багаті українці в Чорногорії вдають, що вони переживають за країну, поки бідні там воюють”.

“Тобто в них якось хвилями йдуть коментарі. Цікаво, що буде ще. Ролик досі набирає перегляди. Я не відповіла на жоден коментар, а їх там майже 300. Ставлю лише вподобайки або дизлайки”, – додала журналістка.

Liked the article?
Help us be even more cool!